Potpisan pristupni ugovor sa Hrvatskom

Pristupni ugovor sa Hrvatskom potpisan je danas na specijalnoj ceremoniji u Briselu, na marginama sjednice Evropskog vijeća. Potpisivanje Pristupnog ugovora otvara put za proceduru ratifikacije nakon koje će 1. jula 2013. godine Hrvatska postati 28. članica Evropske unije.

Pristupanjem Hrvatske biće završen šesti val proširenja u historiji Unije. Ovo predstavlja važan korak na putu ka široj Evropi mira, demokratije, stabilnosti i blagostanja.

Današnja ceremonija označava ispunjenje dugog procesa pregovora i priprema za pristupanje koje je pokrenulo Evropsko vijeće u Briselu u junu 2004. godine. Hrvatska je napravila značajne napore kako bi zakone, regulatorne okvire i administrativne prakse uskladila sa Acquis-jem Unije. Važan zadatak izrade Pristupnog ugovora na svakom od 24 ugovorna jezika završen je u novembru 2011. godine.

Na današnjoj ceremoniji potpisivanja govore su održali predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, premijer Donald Tusk u ime Poljskog predsjedanja, predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek,  predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso predsjednik Hrvatske Ivo Josipovic i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Ugovor su potpisali šefovi država ili vlada 27 zemalja članica, predsjednik Hrvatske Ivo Josipovic i hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Potpisivanjem Ugovora, Hrvatska se sada mora fokusirati na posljednje pripreme za članstvo i jačanje napora kako bi mogli u potpunosti implementirati Acquis do 1. jula 2013. godine. Unija će izbliza pratiti ovaj proces. Poštivanje obaveza preuzetih u procesu pregovora neophodno je kako bi Hrvatska u potpunosti iskoristila članstvo u EU.

Od danas, Hrvatska će kao aktivni posmatrač učestvovati u radu Vijeća i njegovih pripremnih tijela.

Europa.ba