Govor Hermana Van Rompuya, predsjednika Evropskog vijeća, na ceremoniji potpisivanja Pristupnog ugovora Hrvatske

Danas je historijski dan za Hrvatsku – i za Evropsku uniju. Gotovo je devet godina od kada ste aplicirali za članstvo, nakon šest godina pregovora, Pristupni ugovor Hrvatske Evropskoj uniji je spreman za potpisivanje. Hrvatska će postati 28. zemlja članica Unije. Srdačno čestitam predsjedniku Josipovicu i premijerki Kosor. Vaše hrabro vodstvo poploćalo je put za ovaj uspjeh.

Danas je dan radosti za Hrvatsku i za Evropsku uniju u cijelosti. Svaki put kada nova članica pristupa Uniji mi ponovo potvrđujemo naše temeljne vrijednosti i našu želju za nastavkom puta zajedno.

U trenucima krize koje sada proživljavamo, dobro je podsjetiti se što smo postigli zajedno. Za naših više od 500 miliona stanovnika, Evropa je danas daleko najprosperitetniji, socijalno najsigurniji i najslobodniji kontinent na zemlji. Bili smo snažan magnet za mirnu promjenu i modernizaciju u našem susjedstvu. Primjer Zapadnog Balkana pokazuje kako je evropska perspektiva donijela više stabilnosti, sigurnosti i blagostanja u regiji koja je bila razdvojena ratom prije manje od 15 godina.

Politički kriteriji za članstvo u EU ohrabrili su zemlje da izgrade stabilne institucije garantujuci srž evropskih vrijednosti: demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava kao i poštivanje i zaštitu manjina. Ekonomski kriteriji su pomogli ubrzavanje razvoja funkcionalne ekonomije i poboljšanje konkurentnosti. Mnoge reforme zemlji su provedene kako bi se uskladili sa zakonima i standardima EU, bilo da se odnose na socijalnu, ekološku ili neku drugu oblast. To je promijenilo društva – na bolje.

Uspjeh Hrvatske dokazuje svima u regionu da je uz predan rad, upornost, političku hrabrost i odlučnost članstvo u EU na dohvat ruke. Hrvatska je pionir, pokazujući na određen način da je budućnost cijelog Zapadnog Balkana u EU. Unija ostaje predana tom cilju.

Evropska ideja nastala je prije šezdeset godina pod motom nikad više rat. Posljednji okrutni rat na evropskom kontinentu zauvijek pripada prošlosti, jer je Evropa utočište mira. Evropa jednako mir.

Dame i gospodo,

Danas je jedna važna prekretnica, ali još ne i kraj puta za Hrvatsku. Nakon čina potpisivanja, Hrvatska će preuzeti ulogu aktivnog posmatrača u svakodnevnom radu Unije, počevši danas SA sjednicom Evropskog vijeća. Prije dana pridruživanja, reforme moraju biti nastavljene, novi zakoni usvojeni, a drugi provedeni. Evropska komisija će pažljivo nadgledati ispunjavanje svih obaveza, i svi očekujemo da će Hrvatska to učiniti kako treba.

Građanima Hrvatske koji će sljedeće godine na referendumu donijeti presudnu odluku poručujem:  Želim vam toplu dobrodošlicu u evropsku porodicu. Vidjet ćete da smo mi porodica ujedinjena našim vrijednostima i institucijama, poštujući kulturološke različitosti kontinenta. Možete biti sigurni kako je Evropska unija historijska prilika: donijeti će vašoj zemlji daljnji ekonomski i socijalni razvoj i politički uticaj na odluke koje imaju efekta na Evropu i svijet. Dodatno, vaša će podrška odlučiti o uspjehu hrvatskog članstva u EU.

Za sve članice vrijedi: bez javne podrške Unije se ne može ni razvijati ni rasti. Ovo nije predmet stranačke politike nego svih nas.

Na kraju, zahvaljujem poljskom predsjedanju Vijećem, prethodnim predsjedateljima, Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i Sekretarijatu Vijeća na njihovoj vodećoj ulozi u omogućavanju ovog važnog dana.

Svi slavimo današnje dostignuće zajedno sa Hrvatskom i njenim građanima.

Još jednom, dobrodošli u Evropsku uniju.

Europa.ba