EUFOR svečana ceremonija primopredaje zapovjedništva: Govor Ambasadora Petera Sorensen-a

Poštovani ministri, generali, kolege, dame i gospodo. Zadovoljstvo mi je da Vam se obratim povodom primopredaje zapovjedništva u okviru operacije Althea. Također, obraćam Vam se u ime visoke predstavnice gđe. Catherine Ashton.

***

Europska unija ostaje u potpunosti predana europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Pojačano prisustvo Europske unije u zemlji, koje uključuje Delegaciju EU, specijalnog predstavnika EU, misije Zajedničke odbrambeno-sigurnosne politike EU (CSDP) i naših zemalja članica, dokaz je naše snažne podrške i predanost kako bi se pomoglo Bosni i Hercegovini na putu europskih integracija. Podršku pružamo uz jasnu opredijeljenost za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao suverene i cijelovite države.

Operacija Althea i dalje ima važnu ulogu u Bosni i Hercegovini. EU je u više navrata potvrdio da je Operacija Althea temeljni dio ukupne strategije i prisutnosti EU u Bosni i Hercegovini. U tom smislu, Vijeće je u oktobru odlučilo produžiti prisustvo EUFOR-a, tako da će misija sada nastaviti pružati izvršnu vojnu podršku Bosni i Hercegovini u naporima na održavanju sigurnog okruženja. U novembru, Vijeće sigurnosti UN-a je također produžilo mandat Operacije Althea za još godinu dana. Ovo su važne odluke uzevši u obzir da Althea nastavlja da djeluje kao faktor stabilizacije i odvraćanja od ponovnih sukoba i nasilja.

U kontekstu pojačanog prisustva EU, Althea će u narednom periodu djelovati prvenstveno u smislu izgradnje kapaciteta i obuke Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a što će pomoći Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlantskim integracijama i pridonijeti dugoročnoj stabilnost. Istovremeno, novi mandat Altheae će biti dobro pozicioniran da doprinese ukupnim političkim aktivnostima EU u zemlji, bilo da se radi o uništavanju malog oružja i municije ili međuentitetskoj liniji razgraničenja gdje Althea zadržava svoj mandat.

***

Dozvolite da također iskoristim ovu priliku da čestitam general-majoru Bairu na izvrsno obavljenom poslu na poziciji zapovjednika snaga EUFOR-a u protekle dvije godine prepune izazova. Vaša stručnost i detaljno poznavanje prilika u Bosni i Hercegovini bili su od velike važnosti, a nesebično ste ih dijelili s cijelom EU porodicom. Pod Vašim zapovjedništvom, EUFOR je bio istinski partner specijalnom predstavniku EU i Delegaciji EU. Generale Bair, hvala Vam na trudu i zalaganju.

Istovremeno bih zaželio toplu dobrodošlicu general-majoru Robertu Brigeru, novom zapovjedniku EUFOR-a. Preuzimate na sebe složen zadatak i to u teškom trenutku. Uvjeravam Vas da su cijela EU u Bosni i Hercegovini i ja lično spremni pomoći Vam i blisko sarađivati ​​s Vama u budućnosti u ostvarivanju našeg zajedničkog cilja da se osigura stabilnost i podrška aktivnostima EU u zemlji. Generale Briger, dobrodošli u EU porodicu u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, dopustite mi da se zahvalim zapovjedniku operacija generalu Shirreffu na njegovoj snažnoj podršci Altheai i svim aktivnostima EU u Bosni i Hercegovini.

Operaciji Althea želim sve najbolje u budućnosti. Hvala Vam.

Europa.ba