Rušenje fizičkih i mentalnih barijera među ljudima

Šta Vi mislite da će se promijeniti ili nestati u svakodnevnom životu građana kada se vaša zemlja priključi Evropskoj uniji? Na ovo pitanje odgovor su dali umjetnici koji su izradili vizuelni i audio materijal koristeći odgovore koje su dobili od građana. Sve to sumirano je u izložbu „Lobi kulture“ koja predstavlja kolektivni portret regiona Zapadnog Balkana u njegovom predpristupnom razdoblju, odnosno na putu ka EU. Umjetnici iz Sarajeva, Beograda, Zagreba, Podgorice, Prištine, Tirane, Bitole i Torina kreirali su arhivu kulturne memorije, sa posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu.

Generalni direktor Direkcije za proširenje Evropske komisije Stefano Sannino otvorio je ovu izložbu u srijedu, 16. novembra, u u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu. Obraćajući se okupljenim umjetnicima, političarima, diplomatama i građanima, generalni direktor Sanino je naglasio kako je cilj ovog umjetničkog projekta dati ljudima priliku da se izraze i identifikuju zajednička problema. „Zaista, mnoga pitanja o kulturi, identitetu ili jeziku su identična  onim koja su građani unutar EU postavljali prije ulaska u evropsku porodicu. Iz tog razloga, snaga EU projekta je sposobnost da ostanemo "ujedinjeni u različitosti".

 „Umjetnicima je uspjelo da na postavljeno pitanje daju vrlo različite i vrlo intimne odgovore“, kazao je Sannino otvarajući izložbu dodavši kako je posebno zadovoljstvo otvoriti izložbu upravo u zgradi Delegacje EU.

„Građani BiH trebaju znati da su našoj zemlji vrata Evropske unije širom otvorena“, rekao je Sanino. On je naglasio da uprkos tome da se proces integracija suočava sa poteškoćama i tome što traje duže nego što se očekivalo, „jasno je da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji“.

Kustosica izložbe Asja Hafner je pojasnila da su autori projekta dvoje kanadskih umjetnika, Cindy Blažević i Pascal Paquette, koji su uložili tri godine rada u realizaciji ove ideje.

Istraživanje i arhiviranje započeli su sami autori ,a priključilo im se još 14 umjetnika/fotografa iz svih sedam zemalja Zapadnog Balkana.

Pravilo je bilo da učesnici ne rade u svojoj, nego u nekoj od ostalih zemalja regiona. Bosanskohercegovački fotografi Imrana Kapetanović i Amer Kapetanović su putovali u Albaniju; fotografi Lazar Pejović i Duško Miljanić iz Crne Gore su došli u BiH (i autori su većine izloženih fotografija); albanski umjetnici su putovali u Makedoniju, makedonski u Srbiju, srbijanski na Kosovo, kosovski u Hrvatsku, a hrvatski umjetnici su radili u Crnoj Gori. Partner u ovom projketu za BiH bio je Centar za savremenu umjetnost Sarajevo, nevladina i neprofitna organizacija koja okuplja mlade umjetnike  koji se bave nekonvencionalnim umjetničkim izražavanjem i koji na provokativan i kritički način izražavaju.  

Europa.ba