„Naš svijet različitosti”: priče o inkluzivnom obrazovanju iz stvarnog života

Knjiga „Naš svijet različitosti“ promovirana je 16. septembra 2011. u  hotelu Evropa, Sarajevo. Domaćini i organizatori događaja bili su Društvo ujedinjenih građanskih akcija- DUGA i UNICEF. Sam događaj je pored, predstavnika lokalnih vlasti, EU i UN zvaničnika okupio  i predstavnike civilnog društva za podršku socijalnoj zaštiti i sistemu inkluzije djece sa posebnim potrebama.

Kako bi se potakla diskusija i donošenje odluka o  kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju sve djece UNICEF i DUGA sakupili su niz životnih priča o iskustvima i naučenim lekcijama o djeci sa specijalnim potrebama, njihovim roditeljima, učiteljima i profesionalnom osoblju, kako. Autor knjige je Almir Panjeta.

Priče su napisane u općinama koje učestvuju u projektu „Jačanje socijalne zaštite i sistema inkluzije za djecu u BiH- SPIS“ kojeg finansira Evropska unija sa  4,100,000 eura. Vlada Kraljevine Norveške i Odjel vlade Velike Britanije za međunarodni razvoj (UKAID) su također, učesvovale u finasiranju.

„Moto Evropske unije je -Ujedinjeni u različitosti- što označava način na koji su se Evropske zemlje ujedinile da rade na miru i prosperitetu, a u isto vrijeme da postanu bogatije za mnogo raličitih kultura, tradicija i jezika,” rekla je Natalia Dianiskova, šefica Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH. „Ova knjiga me je podsjetila zašto smo tu – da pomognemo stvoriti okruženje bez granica, separacija i diskriminacije bilo koje vrste.”

„U ovoj knjizi, govorimo o inkluziji  iz perspektive vještina i mogućnosti, kroz ljudske priče koje ilustruju šta se može  postići kroz inkluziju,” istakla je predstavnica UNICEF-a u BiH, Florence Bauer. „U posljednjih deset godina UNICEF u BiH promovira kvalitetno inkluzivno obrazovanje koje bi ispunjavalo potrebe sve djece, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.”

Anka Izetbegović i Vasilija Veljković iz Udruženja DUGA svjedoče o uspjesima inkluzije najranjivije djece u sistemu školstva. „Osjećaj sreće da ste uspjeli pomoći, promijeniti svijest ljudi, stavove učitelja i roditelja, kao i svoje vlastite, je neprocjenjiv i vrijedan uloženog napora tokom proteklih 10 godina,” rekla je Izetbegović.  

Knjiga će biti distribuirana roditeljima, školama, civilnom duštvu i vladinim institucijama a engleska verzija će također biti dostupna na CD-u. 

Europa.ba