Promotivni izlet sa “Vodenim Ćirom”

Članovi Delegacije Evropske komisije u BiH, novinari, turistički vodiči i drugih gosti, 30. maja 2007. godine, ukrcali su se na “Vodenog Ćiru” – projekat za razvoj turizma koji finansira Evropska unija – i zaplovili Limom i Drinom.

Ovaj brod namijenjen za turističke izlete plovi rutom kojom se kretao voz na  staroj austro-ugarskoj uskotračnoj pruzi, poznat pod nazivom “Ćiro”. Kada je brana na rijeci Drini stradala, jedan dio ove pruge našao se pod vodom. Stari voz je igrao važnu ulogu u razvoju Istočne Bosne, pa ga se stanovnici ovog dijela BiH sa ponosom sjećaju. 

Cilj projekta “Vodeni Ćiro” je razvoj turizma Gornjedrinskog regiona kroz sveobuhvatan pristup. Koncept ovog projekta je razvio NVO “Luna”, koji se nalazi u Rudom, a provela ga je opština Rudo. Brod je izgrađen i sastavljen u Goraždu. Opština Goražde je partner u ovom projektu, dok će osam drugih opština ove regije ostvariti dobrobit kroz ovu novu atrakciju turističke ponude ovog dijela BiH.

Evropska unija je osigurala 167.000 eura za izgradnju broda i šest pristaništa na 50 kilometara dugoj ruti plovidbe. Ukupna vrijednost projekta je 273.000  eura.

Gosp. Kjartan Bjornsson, šef Odjela za ekonomski razvoj i prirodne resurse Delegacije Evropske komisije u BiH, je izjavio da su projekti za razvoj turizma, koji su do danas finansirani, nadmašili očekivanja i dokazali da su se isplatili u odnosu na uložena sredstva. Gosp. Bjornsson je dodao da je ovaj novi projekat izvrstan način da se predstave i promovišu prirodne ljepote BiH. On je izrazio nadu da će ovaj projekat, kako na formalni tako i na neformalni način, postati dio ukupne turističke ponude, tako što će potencijalnim turistima moći ponuditi cijeli paket turističkih usluga. Očigledno je da se obećavajuća turistička industrija počinje razvijati, ali da bi se u potpunosti iskoristiti svi njeni potencijali, neophodno je da ponuđači usluga sarađuju, te da se objedini ukupna ponuda turističkih atrakcija kako bi se privukli domaći i strani turisti.

Europa.ba