Obnova pedeset i šest kuća za povratnike u Mostaru

Ambasador Dimitris Kourkoulas posjetio je Mostar 25 aprila 2007. godine, da preda ključeve od pedeset i šest kuća koje su obnovljene putem projekta SUTRA, koji je zajednički poduhvat Europske Unije, UNDP, Ambasade Kraljevine Nizozemske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u suradnji sa ministarstvima RS i FBiH, Distrikta Brčko i BiH Fonda za povratak.

EU je izdvojila 4 miliona eura, UNDP 100.000 eura, Ambasada Kraljevine Nizozemske je obezbijedila 2.100.000 eura, dok su lokalne vlasti izdvojile 3 miliona eura.

Ugovor je potpisan u okviru Programa CARDS 2003 i odličan je primjer zajedničkog rada koji je omogućio lokalnim vlastima da djelotvorno  koordiniraju, strateški planiraju i uspješno upravljaju procesom povratka. Ovo je također i jasan znak da je EU u potpunosti prepoznala zrelost lokalnih vlada da preuzmu odgovornost nad povratkom izbjeglica i raseljenih lica u BiH.

Ukupno 498 obitelji će biti u mogućnosti da se vrate u svoje domove obnovljene putem SUTRA, kojim je obezbijeđeno snabdijevanje električnom energijom i vodom i kojim su osigurane adekvatne mjere održivosti. Komponenta projekta u Mostaru uključuje obnovu 56 kuća i popratne infrastrukture i vrijedna je 940.000 KM. Dodatni infrastrukturni projekat kanalizacionih odvoda u Mostaru iznosio je približno 10.000 KM.

EU nastavlja pružati pomoć povratku i ove godine će uložiti dodatnih 4 miliona eura, uz dodatno financiranje koje ce obezbijediti vlada BiH. I ovoga puta, općine će biti najvažniji partneri. Mostar je također uključen u treću fazu projekta SUTRA u kojoj se predviđa obnova 27 stambenih jedinica.

Ambasador Kourkoulas smatra suradnju općina jednom uspješnom pričom. Novi projekat je izraz povjerenja u njihovu opredijeljenost da obezbijede usluge boljeg kvaliteta i ohrabre razvoj demokracije od nižih ka višim nivoima.

Europa.ba