Završetak projekata povratka CARDS 2003 koje je implementirao ASB i proslava 15 godišnjice ASB na Balkanu

Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) proslavio je  23 aprila 2007. godine završetak projekata integrisanog povratka u BiH CARDS 2003, koje je financirala Europska Unija. Također je proslavljeno petnaest godina humanitarnog rada u Jugoistočnoj Europi, tokom kojih su implementirani projekti vrijedni oko 150 miliona eura.

Gospodin Kjartan Bjornsson, šef odjela za ekonomski razvoj i prirodne resurse pri Delegacije Europske komisije u BiH, izjavio da postoji konsenzus da je proces povratka bio uspješan. Povratak, međutim, nikada nije jednostavan i EU je obezbijedila sveobuhvatnu i konkretnu pomoć putem nevladinih organizacija kao što je ASB. Pomoć je uključivala obnovu stambenog fonda, sistema snabdijevanja vodom i strujom, kao i za inicijativu za kreiranje novih radnih mjesta i podršku malim i srednjim poduzećima u lokalnim zajednicama. Uz pomoć ASB, od 2002. godine, EU je pružila pomoć 5.000 ljudi u dvadeset općina kroz obnovu preko 1.000 kuća.

Njegova Ekselencija Michael Schmunk, ambasador Njemačke, izrazio je svoj divljenje za uposlenike nevladinih organizacija, ljude koji brinu o drugim ljudima. On je dodao da je ASB poslužio kao dobar primjer kako pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna.

Gospodin Heribert Rohrig, zamjenik generalnog direktora ASB, govorio je o svojoj organizaciji koju su 1888. godine osnovala šestorica stolara u Berlinu kako bi pružali obuku iz prve pomoći. Pokret je brzo rastao i danas ASB ima  258 podružnica u Njemačkoj  i 18.000 uposlenih i volontera. Prva međunarodna intervencija desila se 1920. godine, kao podrška žrtvama kolere u Rusiji, a danas ASB pruža pomoć u Aziji, Africi, Južnoj Americi i Europi, kroz projekte vrijedne u prosjeku 15 miliona eura godišnje.

Općinske i kantonalne vlasti iz Unsko-sanskog kantona i Sarajevskog kantona govorile su o važnosti i utjecaju koje su imali projekti CARDS 2003 u njihovim općinama i izrazile su svoju zahvalnost ASB i njegovim donatorima.

Gospodin Elmir Bojadžić, regionalni direktor ASB, zahvalio se svim govornicima na podršci i dobroj suradnji koja je ustanovljena tokom proteklih godina, a posebno Udruženju izbjeglica i raseljenih lica, koje je bilo ključni partner.

Europa.ba