Memorandum o razumijevanju sa VSTV, sudovima I tužilaštvima u BiH o nabavci novog ICT sistema

19 marta 2007 godine Ambasador Dimitris Kourkoulas, Šef delegacije Europske Komisije u BiH, gospoda Sredoje Nović, Ministar Civilnih poslova BiH, Branko Perić, Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Siniša Macan, Direktor Direkcije za implementaciju CIPS projekta potpisali su memorandum o razumijevanju o nabavci novog bežičnog telekomunikacijskog sistema za potrebe VSTV i sudova i tužilaštava u BiH.

Ovaj memorandum predstavlja nastavak podrške Europske Unije programima informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) u BiH u koje je EU već investirala, ili planira investirati, oko 5,6 miliona eura. Novi sistem će povezati VSTV sa sudovima, tužilaštvima i agencijama za sprovođenje zakona i omogućiti sigurnu i brzu razmjenu informacija i statističko praćenje rada ovih institucija.

Ambasador Dimitris Kourkoulas je rekao da je reforma pravosuđa područje u kojem je BiH učinila značajan napredak u proteklim godinama i ona bi mogla poslužiti kao primjer za ostale reformske procese. On je izjavio da se vladavina prava ne može postići bez neovisnog pravosuđa koje je bitno ne samo za demokratsko društvo, već i za ekonomski i društveni napredak. Gospodin Kourkoulas je rekao da je cilj ovog memoranduma da obezbijedi sigurnu razmjenu informacija između sudova, tužilaštava i policije diljem zemlje, kao i da unaprijedi efikasnost sudova i tužilaštava u rješavanju oko jedan milion neriješenih slučajeva.

Predsjednik VSTV Branko Perić izjavio je da će memorandum zaokružiti reformu IKT sistema u BiH pravosuđu. On je naglasio da su IKT programi koje je do sada financirala EC pomogli ubrzavanju reforme pravosuđa i smanjili broj sudova i administrativnog osoblja u pravosuđu za 30 i 40 procenata. 

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović naglasio je značaj koordinacije IKT u pravosudnom sistemu koja će olakšati razmjenu informacija o pristup centralnoj bazi podataka.

U posljednjih nekoliko godina, EC je obezbijedila financijsku i političku podršku reformi pravosuđa: prvo Neovisnoj pravosudnoj komisiji, a zatim VSTV, koje ju je naslijedilo. Uspostava jedinstvenog VSTV bila je prvi prioritet iz Studije izvodljivosti koji je BiH ispunila.

EU je obezbijedila  1,141.063 eura za ovaj projekat.

Europa.ba