Otvaranje novog EU Info centra u Sarajevu

Gospodin Osman Topčagić, Direktor BiH Direkcije za europske integracije, i gospodin Denis Hadžavić, Direktor Centra za sigurnosne studije, također su prisustvovali događaju koji je okupio ambasadore zemalja članica EU, predstavnike nevladinih organizacija i predstavnike medija.

Novi centar je jedan od četiri ovakva centra otvorena diljem Bosne i Hercegovine, od kojih su tri već otvorena u Banjoj Luci, Brčkom i Mostaru. Ovi centri za građane predstavljaju izvor brzih i pouzdanih informacija o Europskoj Uniji i njenim programima za pomoć BiH.

Ceremonija otvaranja je održana u sklopu obilježavanja proslave 50 godišnjice Rimskog sporazuma koji označava početak Unije kakvu poznajemo danas: 25 marta 1957. godine, šest zemalja – Belgija, Zapadna Njemačka, Francuska, Italija, Luksemburg i Nizozemska – osnovale su Europsku Ekonomsku Zajednicu (EEC).

Ambasador Kourkoulas je naglasio  da su Info centri zajednički projekat BiH Direkcije za europske integracije koji se ne bi mogao sprovesti bez učešća direkcije. On je pojasnio priču o uspjehu Europske Unije koja je donijela mir i nisačim usporediv nivo prosperiteta prvih zemalja članica i  svih ostalih koje su se naknadno pridružile. Integracija novih članica je bila dio plana od samoga početka i članice EU i EU institucije su izrazile svoje opredjeljenje za daljim proširenjem. On je izrazio nadu da će BiH i Zapadni Balkan, koji se suočavaju sa izazovima sličnima onim sa kojim su se suočavali osnivači EU prije pedest godina, slijediti isti put.

Gospodin Topčagić je naveo da je odgovarajući čin da se BiH pridužuje proslavi 50 godišnjice EU, pošto i BiH želi da se pridruži europskoj porodici. On je naglasio da se aktualni trenutak u odnosima sa EU ne bi trebao posmatrati kao period čekanja. Dok se ne potpiše SAA, BiH bi se trebala pripremiti za izazove u budućnosti, prvo tako što će postati informirana o EU i učiti od EU. On je pozdravio otvaranje Info centra, koji će javnosti obezbijediti sredstva za to.

Gospodin Resić je pozdravio što je EU prepoznala činjenicu da se Općina Stari Grad nalazi u centru ovog multikulturnog grada i upravo zbog toga predstavlja odgovarajuću lokaciju za novi Centar.

EU je obezbijedila 500.000 eura za četiri EU Info centra i dvanaest planiranih Info punktova koji će biti otvoreni u Zenici, Foči, Goraždu, Bihaću, Jajcu, Doboju, Bijeljini, Tuzli, Modriči, Neumu, Trebinju i Livnu.

Europa.ba