Proslava Dana Evrope u Mostaru

Grad Mostar ugostio je 5 maja, 2007. godine prvi od nekoliko planiranih događaja kojima se obilježavaju Dani Evrope u BiH. Ogromna zastava EU, dimenzija 18 x 12 metara, razvijena je sa širom svijeta poznatog mosta, dok su studenti mostarskog Pavaroti centra otpjevali Evropsku himnu, melodiju Betovenove Ode radosti.

Članovi Udruge skakača skakali su sa mosta u rijeku Neretvu, a klauni su zabavljali djecu među okupljenim ljudima.

Dr. Vesna Kazačić, direktorica EU Info centra u Mostaru, govorila je o povijesti i dostignućima EU, kao i o značaju širenja Evropske vizije i sistema među građanima BiH, koji prema anketama osjećaju da im o tome nedostaju informacije.

Gospodin Andre Lys, šef operacija Delegacije Evropske komisije u BiH, izjavio je da članstvo u EU nije čisto političko pitanje, već posao za svakog građanina ove zemlje. Građani Mostara, trebaju odigrati važnu ulogu u ovom procesu: oni mogu poslužiti kao primjer. Ako budu radili na unapređenju svakodnevnog života u svome gradu, pobrinu se da općine obezbijede usluge, ako nauče svoju djecu miru i toleranciji, oni će postati primjer cijeloj državi i BiH ce se približiti Evropskoj Uniji. On se zahvalio mostarskom EU Info centru i njegovim partnerima, nevladinoj organizaciji Kyodo, na organizaciji događaja.

Gospodin Ljubo Bešlić, Gradonačelnik Mostara, pozdravio je činjenicu da je Mostar odabran za domaćina prvoga događaja Dana Evrope i dodao da ovaj odabir sigurno nije bio slučajnost On je također naglasio želju BiH da se pridruži ostalim 27 članica Evropske Unije.

Događaj je završen promocijom hercegovačkih vina i sireva, sa naglaskom da se njihova imena i/ili regionalno porijeklo moraju registrirati, kako bi im se pomoglo u kreiranju zaštitnog imena za evropsko tržište.

Europa.ba