Svečani koncert povodom Dana Evrope

Navečer 9 maja, 2007. godine Predsjedništvo BiH, članovi vlade na svim nivoima i diplomatskog kora, uz druge cijenjene goste, okupili su se u Parlamentu BiH kako bi slušali svečani koncert, koji je izveo “Simfonijski orkestar mladih Jugoistočne Evrope”. BHT je direktno prenosila snimke koncerta kao dio 90-minutnog programa u kojem su se mogle čuti i izjave bh. lidera koji su prisustvovali koncertu, kao i informacije o istoriji EU.

Domaćin koncerta je bio prof. dr. Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji se obratio okupljenim gostima. Predsjedavajući je, između ostalog, rekao: “Cijela Evropa danas slavi. Slavi i Bosna i Hercegovina koja time jasno potvrđuje svoju privrženost evropskoj ideji i svoju vjernost svim evropskim vrijednostima i principima. … Međutim, Bosna i Hercegovina mora takođe biti potpuno svjesna svojih nedostataka koji joj trenutno onemogućavaju da se pridruži evropskoj porodici. … Velike promjene moraju se dogoditi u našim glavama. Jedino što će nas voditi u Evropu je slabljenje nacionalizma, a osnovni preduslov i zadatak za ovo je izgraditi demokratski duh i opšte jedinstvo interesa. … Pomirenje i dijalog su dvije ključne kategorije koje ne smiju nikada stati u našoj zemlji, i samo zajedničkim snagama uz zajedničke interese, uz puno međusobno poštovanje, možemo krenuti ka srećnijoj i evropskoj budućnosti.”

Ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH, je govorio o značenju Dana Evrope i posvećenosti EU procesu daljeg proširenja, naglašavajući da je BiH ta koja treba da utvrdi brzinu kojom će se kretati prema Evropi. Ambasadorov govor slijedi dalje u tekstu.

Orkestar, kojim je dirigovao Siniša Marković, svirao je Koncert za flautu i orkestar u D-molu Jozefa Hajdna u kojem je ambasador Ney, bivši zamjenik Visokog predstavnika svirao kao solist. Potom su uslijedili dijelovi Betovenove pete simfonije.

 GOVOR AMBASADORA DIMITRISA KOUKOULASA POVODOM DANA EVROPE

(Direktni prenos na BHT-u)

9. maj ili “Dan Evrope” je godišnjica Šumanove deklaracije. U svom govoru u Parizu 1950., svega 5 godina nakon najsurovijeg rata koji su Evropljani ikada vodili jedni protiv drugih, Robert Šuman, Ministar vanjskih poslova Francuske, je predložio novi oblik političkog uređenja Evrope čiji je cilj bio da rat između evropskih nacija učini nezamislivim. 

Njegova vizija i predviđanja su potvrđena početkom ove godine kada smo obilježavali 50. godišnjicu Rimske povelje.

Evropska unija je bila historijski uspjeh. Donjela je najduži period neprekidnog mira i neprevaziđeni nivo prosperiteta svojim ljudima. Ono što je počelo kao klub sa šest članova je sada dom 27 zemalja i gotovo pola milijarde ljudi.

Uspjeh Evropske unije je ostvaren na osnovu posebnog oblika regionalne saradnje koja se razvijala uporedo sa pojačanim zalaganjem za demokratiju, ljudska prava i vladavinu zakona.

Integrisanje novih članica je bio dio plana od samog početka. Uspjeh EU ju je učinio snažnim magnetom za mnoge zemlje, uključujući i BiH, koje žele da joj se pridruže.

Sa naše strane stalno ponavljamo da se zalažemo za dalje proširenje i kao konkretan dokaz za to pružamo održivu tehničku i financijsku podršku usmjerenu ka ostvarenju tog cilja. 

Radimo zajedno sa vlastima BiH kako bismo išli naprijed. Ipak, brzina kretanja ka članstvu zavisi isključivo od BiH i njenih napora; ne bi se smjela, nije je moguće niti će biti nametana izvana.

Ipak, jasno je da napredak u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme nije zadovoljavajući. Brine nas zaoštravanje političke atmosfere i povratak nacionalističke retorike. Ovakva situacija je dovela do zastoja svih reformskih procesa.

Mogli bismo traćiti vrijeme pronalazeći krivce i analizirajući razloge za tako ograničen napredak, ali to nikome ne bi bilo od pomoći.

Ljudi sa prostora zapadnog Balkana moraju se odmaći od konflikata i destruktivnog nacionalizma prošlosti, birajući demokratiju, reforme i regionalnu saradnju. Pomirenje mora biti prioritet, počevši sa privođenjem optuženih za ratne zločine pred lice pravde.

Čini se da Bosna i Hercegovina ide u pravcu suprotnom onome za koji smo se nadali kada smo otpočinjali pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Ova zemlja ima jasnu evropsku perspektivu i svih 27 država članica podržavaju vašu evropsku perspektivu. Svih 27 država članica su već odobrile tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je spreman za potpisivanje čim lideri u BiH dođu do dogovora o nužnim reformama.

Sada je sve na BiH da sa svoje strane pronađe praktična rješenja za aktualne probleme.

Osnivači Evropske unije su se morali nositi sa sličnim izazovima prije 50 godina i rješenje su našli u evropskim integracijama. Ne postoje razlozi zbog koji BiH i zapadni Balkan ne bi mogli slijediti isti put. Moja želja za Bosnu i Hercegovinu je da prihvati poruku nade koju Unija koja danas slavi kroz obilježavanje Šumanove deklaracije. 

Dopustite mi da završim u pozitivnom tonu, konkretnim primjerom regionalne saradnje koja donosi sjajne rezultate.

Govorim o našem orkestru.

Orkestar mladih jugoistočne Evrope nas i ove godine ponovo okuplja svojom neograničenom energijom i entuzijazmom za stvaranje očaravajuće muzike. Oni ce svirati Betovenovu V simfoniju. Time sto smo odabrali ovog sjajnog evropskog i njemackog kompozitora zeljeli smo odati pocast i doprinosu Njemacke i njemackom predsjedavanju Evropskom unijom procesu evropskih integracija. Hvala ambasadoru Michael Schmunku i dr. Schwartz Schillingu za sve sto cine za ovu zemlju.

Prije nego njima prepustim podij, želim Vam se svima zahvaliti što ste ovo veče učinili posebnim. 

Europa.ba