Koncert za djecu povodom Dana Evrope

BiH Parlament je 9. maja 2007. godine ugostio veoma neobične goste u svojoj sali, koja je bila do kraja ispunjena glasovima oko 800 djece iz nekih šest škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Oni su se okupili da bi poslušali posebni koncert koji je organizovan u čast Dana Evrope, a čiji članovi su odsvirali Prokofijevog “Petra i vuka”, priču za djecu koju je govorio pripovjedač u pratnji muzike “Simfonijskog orkestra mladih Jugoistočne Evrope” pod dirigentskom palicom Siniša  Markovića.  

Prije nego što je koncert počeo, gosp. Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je okupljenoj djeci da su oni najbolje što BiH ima i da je njegov posao da im omogući da jednog dana slave Dan Evrope zajedno za drugim državama članicama.  

Ambasador Koukoulas je rekao djeci da je on bio u mnogo zemalja, ali da je Bosna i Hercegovina najljepša od svih zato oni trebaju biti ponosni na svoju zemlju i biti ponosni što su evropljani. Pljesak koji je dobio kao odgovor na svoje riječi ukazuje na to da su djeca BiH već ponosna na svoju zemlju i svoju evropsku pripadnost!

Petar i vuk – priča

Dječak Petar živi sa svojim djedom na jednom ruskom selu. Jednog dana Petar ostavlja vrate svoje bašte otvorenim, i patka koristi priliku da ode plivati u obližnjoj bari. Ona počinje razgovor sa jednom ptičicom (“Kakva si ti to ptica kada ne možeš letiti?” – “A kakva si ti to ptica kada ne znaš plivati?” razgovaraju pričica i patka). Dok su se one nadmetale riječima, privukla im se mačka, koju je srećom ugledao Petar. On je upozorio ptičicu koja se, brže bolje, sakrila odletivši na jedno visoko drvo.

Petrov čangrizavi djed vraća dječaka u baštu i zaključava njena vrata u slučaju da dođe vuk. I zaista nedugo potom iz šume stiže vuk. Mačka uspjeva pobjeći na drvo, ali je patku, koja je plivala po bari, vuk uspio progutati.

Petar pronalazi uže i uspjeva se iz bašte popeti na drvo. On moli ptičicu da leti oko vukove glave dok on napravi uže i uhvati vuka za njegov rep.

U tom trenutku su iz šume stigli i lovci i počeli pucati na vuka, ali ih je Petar spriječio da ga ubiju. Svi zajedno ponosno su krenuli prema zoološkom vrtu kada je neko čuo kako patka kvače iz vukovog stomaka “jer vuk je cijelu progutao.”

Europa.ba