Predstavljanje vertikalnog pregleda sektora rada i zapošljavanja u BiH

Evropska komisija, u suradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, predstavila je 26. aprila 2007. godine novi vertikalni pregled sektora rada i zapošljavanja u BiH.

Projekat je dio sveobuhvatne podrške koju EK pruža reformi javne uprave u BiH  i ima za cilj da predstavi nalaze, analize i preporuke kojima bi se olakšao razvoj efikasnije uprave u sektoru rada i zapošljavanja u BiH i pripremio ga za integraciju u Europsku Uniju.

Pregled je napravio tim međunarodnih i domaćih konsultanata od novembra 2005. godine do maja 2006. godine i njegovi nalazi pokazuju da je sadašnji sektor rada i zapošljavanja u BiH fragmentiran, sa zakonodavnim i izvršnim funkcijama podijeljenim na trinaest različitih jedinica uprave, što otežava analizu, pregled i sprovođenje zakona.

Kako bi se prevazišli ovi problemi, pregled preporučuje jačanje funkcija na državnom nivou, pripremu postojećih upravnih strukura za raspoređivanje dostupnih sredstava EU vezanih za zapošljavanje, reformu sistema financiranja službi za zapošljavanje, kao i jačanje funkcija kontrole i procjene i ljudskih resursa u sistemu službi za zapošljavanje.

Ambasador Dimitris Kourkoulas, šef delegacije Evropske komisije u BiH, rekao je da su reforme sektora rada i zapošljavanja izuzetno bitne za postizanje društvene i ekonomske stabilnosti i da one imaju veliki utjecaj na živote svih građana BiH. Unapređenje službi zapošljavanja je ključno za budući društveni i ekonomski rast. On je također naglasio da uspješnost ubrzanja zapošljavanja i smanjenja nezaposlenosti uveliko ovisi od bliske suradnje između mnogih institucija i različitih nivoa vlasti.

Gospodin Sredoje Nović, Ministar civilnih poslova BiH, izjavio je da pregled opisuje razvoj ovog sektora u BiH na sveobuhvatan način i također predlaže neka rješenja njegovog ustavnog i pravnog okvira. On je dodao da bi se dokument nakon detaljne analize i diskusije od strane svih nivoa vlasti u BiH trebao implementirati kroz kratkoročne, srednjeročne i dugoročne strategije.

Nezaposlenost u BiH se kreće između 20 i 35 procenata, ovisno o načinu računanja, a stopa nezaposlenosti omladine iznosi 34.8 procenata. Dodatno tome, oko 18 procenata ukupnog stanovništva živi ispod linije siromaštva.

Europa.ba