Poruka visoke predstavnice i potpredsjednice Mogherini povodom današnjeg Dana europske klimatske diplomacije

Očuvanje okoliša je veliki izazov našeg vremena i to ne samo tokom jednog dana. I dalje je bitan svaki novi dan. A ovogodišnji Dan klimatske diplomacije je prilika koju ne možemo propustiti.

Ovo je odlučujuća godina za klimatske pregovore. U decembru ove godine, okupit ćemo se u Parizu radi sklapanja novog globalnog, pravno obavezujućeg sporazuma koji će nam pomoći da ostanemo na putu u pravcu održive budućnosti. Da bi događaj u Parizu bio uspješan, trebamo dati sve od sebe. Sada je pravi trenutak za djelovanje.

Klimatske promjene nisu stvar daleke budućnosti. One su svuda oko nas. Izravno nas pogađaju. Promjene već negativno utječu na naše sigurnosno okruženje. Sve veća nestašica prirodnih resursa postaje glavni izvor sukoba i nestabilnosti. U ratovima današnjice, nekada je brana strateški važnija od rafinerije nafte. Poplave i suše mogu natjerati cijele populacije da napuste svoje domove i stave svoje živote u ruke trgovaca ljudima.

Europska unija je svjesna hitnosti trenutka. Djelujemo u hitnim situacijama širom svijeta, pomažući najranjivijim zajednicama da se prilagode klimatskim promjenama. Dan klimatske diplomacije je prilika da podijelimo priču o jednom od manjih arhipelaga u Tihom okeanu koji postaje otporniji na nestašice vode ili poljoprivredniku iz Etiopije koji konačno živi od svog rada zahvaljujući klimatski prilagođenom načinu obrađivanja zemlje. Naše djelovanje je bitno za njih. Imamo moć da ostvarimo promjene.

I dok ostvarujemo napredak za osobe pogođene današnjim promjenama okoliša, nemojmo zaboraviti da gledamo u budućnost. Borba protiv klimatskih promjena je moralna dužnost prema našoj djeci. Liderstvo na putu ka održivoj budućnosti je prava stvar koju Europa može učiniti. I to je ono što i radimo. Uspostavili smo sveobuhvatan sistem zaštite okoliša koji obuhvata sve aspekte, od energetske učinkovitosti do smanjenja i recikliranja otpada, upravljanje vodnim tokovima, te očuvanja prirodnih staništa. Postavili smo ambiciozan cilj smanjenja emisija koji već ostvarujemo. Naš cilj je smanjenje do 2030. godine od najmanje 40% domaćih stakleničkih emisija plinova na razine iz 1990. godine. Ali na naš kontinent otpada tek oko 9% globalnih emisija. Premda je naše liderstvo ključno, a odgovornost veća, timski rad će biti još i važniji. Ovo može biti samo zajednički napor.

Smanjenje emisija stakleničkih plinova poziva na istinski globalni savez. Vlade će se morati mobilizirati, jednako koliko i široke mase. Delegacije Europske unije, kao naše ambasade u svijetu, obilježavaju Dan klimatske diplomacije kako bi prenijeli poruku našim partnerima, široj javnosti, poslovnoj zajednici, organizacijama civilnog društva. Svako može uraditi svoj dio zadaće. I svako mora uraditi svoj dio posla, jer ovo nije pitanje koje se tiče samo vlada i institucija. Ovo je bitka svih sadašnjih i budućih generacija. Ovo je pitanje opstanka. Ono je naša odgovornost.

Europa.ba