Izjava šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU i šefova ambasada zemalja članica EU u BiH povodom 17. juna, Dana europske klimatske diplomacije

U Europskoj uniji i širom svijeta, danas obilježavamo Dan europske klimatske diplomacije, drugi po redu nakon njegovog predstavljanja u Velikoj Britaniji i Njemačkoj 2014. godine.

Ovo je odlučujuća godina za međunarodne klimatske pregovore. Naš cilj je nastaviti s opredjeljenjem u smislu ograničavanja porasta globalne temperature na ispod 2°C u odnosu na temperaturu iz predindustrijskog razdoblja, kroz osiguravanje pravičnog, ambicioznog i pravno obavezujućeg međunarodnog sporazuma kao dijela Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC), na konferenciji zakazanoj krajem godine u Parizu. Tokom 2015. godine, također se vode i drugi relevantni multilateralni procesi, sa zajedničkom težnjom da utvrde put za klimatski otporan i održiv razvoj u svijetu.

Očekuju se da sve zemlje daju svoj doprinos i prije same Pariške konferencije kako bi se omogućila izrada i usaglašavanje snažnog i dinamičnog plana koji odgovara realnostima današnjice i koji će vrijediti za budućnost.

Povodom Dana europske klimatske diplomacije, ističemo da Europska unija u cijelosti ostaje posvećena ispunjavanju svog dijela zadaće i računa na nastavak saradnje sa svim svojim međunarodnim partnerima, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, u cilju uspješnog ishoda Pariške konferencije. Ovo je historijska prilika koju ne možemo propustiti!

Europska unija je na putu da ostvari svoju obavezu smanjenja emisija za najmanje 40% do 2030. godine. U tom kontekstu, također snažno potičemo vlasti Bosne i Hercegovine da bez odlaganja usvoje Namjeravani nacionalni doprinos u borbi protiv klimatskih promjena (engl. INDC) i upute ga Konvenciji što je prije moguće, prije isteka roka 31. oktobra 2015. godine.

Napomena urednicima

Više o europskom klimatskom djelovanju na: http://ec.europa.eu/clima/

Globalno djelovanje pratite putem društvenih mreža #ClimateDiploDay

Europa.ba