50 Godina ZPP-a – partnerstva Evrope i farmera

2012. godine obilježava se 50. godišnjica implementacije Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) Evropske unije koja je kamen temeljac evropskih integracija i Evropljanima je osigurala 50 godina prehrambene sigurnosti i oživila sela. ZPP je jedina politika EU koja je zajednička svim zemljama članicama, a njeni većinski budžetski izdaci dolaze iz EU, a ne iz nacionalnih ili regionalnih budžeta. Brojke potvrđuju kako je ZPP pomagao postojanom rastu ekonomske vrijednosti, učinkovitosti i trgovinskoj razmjeni dok su istovremeno izdaci kućanstava za hranu prepolovljeni.

ZPP se stalno razvijao kako bi se nosio sa novim izazovima. Primjerice, od 1992. reforma je provedena u smjeru sve veće tržišne orijentacije, izbjegavajući tržišne poremećaje i uzimajući u obzir zabrinutost potrošača za dobrobit životinja. Broj farmera u EU je udvostručen nakon proširenja sa 15 na 27 zemalja članica.

U oktobru 2011. Komisija je predstavila prijedlog daljnjih reformi namijenjenih rješavanju sadašnjih i budućih izazova: prehrambene sigurnosti, klimatskih promjena, održive upotrebe prirodnih resursa; usklađenog regionalnog razvoja, savladavanja posljedica ekonomske krize u poljoprivrednom sektoru i neusklađenosti cijena poljoprivrednih proizvoda, pridonoseći razumnom, održivom i uključivom razvoju u skladu sa strategijom Evropa 2020.

Više detalja, uključujući i informacije o ZPP@50 – događajima kojima se obilježava 50-a godišnjica ZPP-a u raznim zemljama članicama, možete naći na stranici: http://ec.europa.eu/agriculture/50-years-of-cap.

Europa.ba