EU i BiH potpisali Protokol o obnovi vijećnica u Sarajevu i Novom Gradu

Potpisivanje je označilo početak završne faze obnove Vijećnice u Sarajevu i Vijećnice u  Novom Gradu. U izjavi nakon potpisivanja, ambasador Sorensen je rekao: “Zaštita kulturnog naslijeđa je ključna vrijednost za Evropsku uniju, jer se zalažemo za poštivanje različitosti i identiteta. Stoga smo podržavali i nastavićemo podržavati obnovu kulturnog naslijeđa BiH.” Ambasador Sorensen je dodao: “U BiH, s obzirom na nedavnu historiju i rane iz prošlosti, zaštita i promocija kulturne baštine  ima potencijal da bude katalizator boljeg međuetničkog i interkulturalnog razumijevanja u budućnosti. Kulturno naslijeđe ima potencijal da bude dio izgradnje zajedničke vizije za budućnost, na temelju zajedničkih vrijednosti koje dijeli EU.”

Ministar Nović, gradonačelnik Behmen i načelnica Railić su zahvalili Evropskoj uniji na pruženoj podršci.

Evropska unija finansira obnovu vijećnica u Sarajevu i Novom Gradu iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2009 i 2010) u ukupnom iznosu od sedam miliona eura (0,6 milijuna eura za nadzor radova, 5.4 milijuna eura za radove na obnovi Vijećnice u Sarajevu i 1 milijun eura za radove na rekonstrukciji Vijećnice u Novom Gradu).

Od 2008. godine do danas, EU je osigurala 13 milijuna eura za rekonstrukciju i obnovu kulturnog naslijeđa BiH iz Instrumenta pretpristupne pomoći.

Protokol su potpisali šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, načelnica opštine Novi Grad Snježana Railić te predstavnici izvođača radovaČ SAFEGE SA (za nadzor radova), Unigradnja Sarajevo (za radove na obnovi vijećnice u Sarajevu) i Ehta-R Derventa (za radove na rekonstrukciji Gradske vijećnice u Novom Gradu).

Europa.ba