Prva radionica projekta EU koji pruža podršku turizmu u Bosni i Hercegovini

Projekat finansiran od strane Evropske unije, pod nazivom “Tehnička pomoć za podršku turizma u Bosni i Hercegovini” organizirao je prvu u nizu radionica koji za cilj imaju poboljšanje turističkog proizvoda Bosne i Hercegovine, kao i razvoj i promociju. Radionica je organizovana u Sarajevu u, 29. februara 2012. godine.

Više od 50 sudionika iz javnog, nevladinog i privatnog sektora sudjelovalo je u ovoj  radionici koja je imala za cilj prikazati prikupljene podatke o postojećim turističkim resursima i uslugama u Bosni i Hercegovini. Sudionici su imali priliku razgovarati o predstavljenim informacijama i razmotrili mogućnosti za daljnje poboljšanje proizvoda turističkog sektora, razvoja i marketinga.

Provođenje svih planiranih aktivnosti u okviru projektne komponente koja se odnosi na “marketing i promociju” će voditi prema izradi i provedbi usaglašenog okvira za marketing Bosne i Hercegovine, koji će predstaviti BiH  kao atraktivnu turističku destinaciju na međunarodnom nivou.

Pored radionice, također je organiziran doručak sa medijima koji se održao u Hotelu “Bosna”, Sarajevo, u srijedu, 7. marta 2012.

Svrha ovog događaja bila je ažuriranje bh. medija o aktivnostima projekta i planiranim aktivnostima u narednim mjesecima, kao i razgovor o komunikacijskim alatima projekta.

Projekat finansira Evropska unija iz Instrumenta pretpristupne (IPA) u iznosu od 1,9 milijuna eura. Primarni korisnici projekta su: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH i Vlada Brčko Distrikta.

 

Europa.ba