Zajednička izjava Evropske komisije i Bosne i Hercegovine

Predstavnici Evropske komisije i institucija Bosne i Hercegovine su 20. i 21. marta 2012. godine u Sarajevu održali četvrti sastanak Privremenog pododbora za trgovinu, industriju, carine, oporezivanje i saradnju sa ostalim državama kandidatima. Raspravljano je o nivou ispunjenja obaveza BiH u oblastima slobodnog kretanja robe, industrijske politike, malih i srednjih preduzeća (MSP), poreza, carina i trgovine.

Obje strane saglasne su da se Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima u cjelini provodi dobro, te da je od izuzetnog značaja osigurati njegovu daljnju pravilnu provedbu. Bilježenje napretka u vezi sa trgovinskim pitanjima biće od krucijalne važnosti za procjenu Evropske komisije, kada BiH podnese zahtjev za članstvo. Opšte preporuke Evropske komisije i zaključci sa ovog sastanka su sljedeći:

Evidentiran je određeni napredak u približavanju zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom u EU u pogledu slobode kretanja robe. U industrijskoj politici je, takođe, evidentiran napredak. Potrebno je uložiti dodatne napore u svrhu povećanja konkurentnosti bh. industrijskih proizvoda. Preporučena je izrada i usvajanje Strategije infrastrukture kvaliteta i poboljšanje koordinacije institucija u ovoj oblasti, a s ciljem stvaranja uslova za razvoj privatnog preduzetništva. Na području razvoja malih i srednjih preduzeća potrebno je izraditi i usvojiti nedostajući zakonodavni okvir, te unaprijediti koordinaciju u ovoj oblasti. Komisija poziva BiH da učini napor u transponovanju propisa i standarda EU koje vrijede za mala i srednja predužeća, što je od posebne važnosti za takva preduzeća u domenu zanatstva.

Određeni napredak ostvaren je u približavanju propisa u oblasti poreza i carina sa propisima EU. Međutim, potrebno je daljnje usklađivanje, prvenstveno propisa o akcizama i carinama. Evropska komisija je pozdravila povećanje broja bilateralnih sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kao i pojednostavljivanje procedura izvoza i provoza ulaskom BiH u ATA Carnet i TIR sistem. Ovo bi trebalo da omogući BiH da u većoj mjeri učestvuje na tržištu EU u sektorima od velike ekonomske važnosti za BiH kao što su metalska, drvna i industrija namještaja. Zajednički je zaključeno da je nivo trgovinske razmjene između BiH i EU povećan, što govori u prilog dobrom provođenju Privremenog sporazuma. Evropska komisija je ponovo ukazala na neophodnost hitne izmjene određenih zakonskih riješenja koje je ocjenila kao protekcionističke mjere. S tim u vezi Evropska komisija je pozdravila odstupanje BiH od diskriminatornih odredbi u propisima koje tretiraju uvoz piva.

Konstatovano je dobro funkcionisanje CEFTA sporazuma, a Evropska unija će nastaviti podržavati BiH u ispunjenju uslova za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Evropska komisija je zabilježila dobru saradnju BiH sa ostalim državama Procesa stabilizacije i pridruživanja i državama kandidatima.

Europa.ba