Online informacije o izvozu u Evropu (The Export Helpdesk)

Evropska unija je najveće svjetsko jedinstveno tržište i daleko najvažniji trgovinski partner zemljama u razvoju. Širok raspon preferencijalnih trgovinskih sporazuma koje EU nudi partnerima, zemljama u razvoju, omogućava im da imaju koristi od otvorenog pristupa na tržište EU.

Ovo je vrsta otvorenog pristupa tržištu koji se ne može porediti ni sa jednom drugom ekonomijom i pokazuje predanost Evropske unije, koja stavlja trgovinu u službu razvoja, ne samo u teoriji nego i u praksi. EU vjeruje da njeni preferencijalni trgovinski aranžmani pomažu zemljama u razvoju da povežu svoju ekonomiju sa globalnim trgovinskim vezama.

Usprkos ovim naporima, pa čak i besplatnom pristupu tarifama i kvotama, za većinu zemalja u razvoju, I dalje postoje neki tehnički i vrlo specifični uslovi za izvoznike, kako bi u potpunosti iskoristili sve mogućnosti izvoza. Većina ovih uslova  može biti ispunjena ako imaju informacije o tome kako pristupiti tržištu EU. Uzimajući u obzir te činjenice, Export Helpdesk je osnovan 2004.godine, kao jedino mjesto pristupanju online informacijama o izvozu u Europu.

Export Helpdesk je online servis, koji je pokrenula Evropska komisija, kako bi olakšala pristup tržištu, naročito za zemlje u razvoju.

Ovaj besplatni i user-friendly servis pruža relevantne informacije potrebne izvoznicima koji su zainteresovani za tržište Evropske unije.

Više informacija o Export Helpdesku i informacijama o izvozu u Evropu možete naći na Internet stranici: http://www.exporthelp.europa.eu/thdapp/index_en.html 

Europa.ba