EU podržava zapošljavanje u metalskoj industriji

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, u okviru projekta „Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeca u metalnoj industriji kroz uvodenje novih tehnologija i zanimanja, implementaciju EU standarda i jacanje izvoznih sposobnosti – EUMETAL“ kojeg finansira Evropska unija, organizirala je sajam zapošljavanja u oblasti metalske industrije a u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS, Ministarstvom privrede KS, te Opcinom Novo Sarajevo i Posao.ba. Cilj organizovanja sajma je promovisati mogucnosti zapošljavanja u metalskom sektoru, posredovati u povezivanju poslodavaca i posloprimaca, te dodatno animirati mala i srednja preduzeca, nezaposlene i radnike u metalskom sektoru da uzmu aktivno ucešce u Programu strucnog usavršavanja i dopunskog obrazovanja i Programu sufinansiranja stažiranja novih uposlenika koji se takoder provode u okviru projekta „EUMETAL“ i za koje je SERDA raspisala Javne pozive za ucešce.

U uvodnom obracanju šef Operativnog odjela za ekonomske reforme, trgovinu i prirodne resurse Delegacije EU i BiH Johann Hesse, izmedu ostalog je naglasio da je Evropskoj uniji od iznimne važnosti pružiti podršku ekonomskom razvoju u BiH, posebno osigurati direktnu podršku poduzetnicima, tako da je i ovaj sajam, odnosno projekt jedan od vidova pomoci EU ekonomskom razvoju BiH.

„Projekt EUMETAL je bio jedan od najboljih koje smo primili u okviru javnog poziva koji je objavila Delegacija EU u BiH, jer ovaj projekt obuhvaca konkurentnost, kreiranje radnih mjesta i podršku potencijalnoj radnoj snazi na tržištu rada“, kazao je Hesse.
Ukupna vrijednost projekta je 458.460,00 eura, a u okviru projekta provode se dva programa. Program strucnog usavršavanja i dopunskog obrazovanja, koji podrazumijeva besplatnu obuku za 200 nezaposlenih osoba s biroa te obuku za 100 radnika u metalskom sektoru. Drugi program je Program sufinansiranja stažiranja novih uposlenika za 50 osoba u trajanju od cetiri mjeseca u iznosu od 290 KM, mjesecno po osobi“, rekao je direktor SERDA-e Ševkija Okeric.
Inace, u oblasti privrede u BiH najveci rast je zabilježen u metalskom sektoru, gdje je prošle godine zabilježen rast od 22 posto.
Metalska industrija zapošljava 35.000 uposlenika, a izvozi 40 posto od ukupnog izvoza u BiH.
„Zato je metalska industrija ogroman potencijal zapošljavanja, a trenutno vlada ogromna potražnja za mašinskim inžinjerima, koji su dominantni u ovoj industriji“ rekao je Edin Mehic, direktor Posao.ba
Na današnjem sajmu okupilo se 20 firmi iz oblasti metalske industrije koje imaju potrebu za zapošljavanjem novih kadrova. Posjetom štandova izlagaca iz Sarajeva, Tuzle, Rogatice, Tešnja, Maglaja i Istocnog Sarajeva srednjoškolci, kao i studenti Mašinskog fakulteta direktno su se upoznali o mogucnostima zapošljavanja u kompanijama ucesnicama ovog sajma.

Europa.ba