Dani posvećeni energetskoj efikasnosti u Bosni i Hercegovini održani u Banja Luci

Grad Banja Luka je od 18. do 20. aprila 2012. bio domaćin ‘Energetskih dana 2012’. Ovo je drugi put da je ova manifestacija posvećena energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije organizovana i održana u Banjoj Luci, pod ovogodišnjim sloganom “Banja Luka u korak sa Evropom”.

Cilj ove manifestacije je bio jačanje javne svijesti građana o održivoj energiji i energetskoj efikasnosti, promovisanje ‘zelenog’ poduzetništva i pametnog korištenja energije, unapređenje saradnje između privatnog i javnog sektora, promovisanje potencijala korištenja obnovljivih izvora energije, unapređenje energetske učinkovitosti u zgradama, industriji i transportu, razmjena znanja i iskustava u provedbi projekata, privlačenje potencijalnih investitora iz regije i EU, promovisanje Grada Banja Luka kao budućeg grada održive energije, te ostvarivanje novih kontakata i partnerstva za buduće projekte.

U okviru ‘Energetskih dana’ u Banja Luci, projekat koji finansira EU ” Podrška ispunjenju zahtjeva Sporazuma Energetske zajednice sa fokusom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije (DELTER)”, je održao cijelodnevne aktivnosti 19. aprila 2012. Cilj je bio okupiti više nivoe uprave svih bh. opština koji aktivno sudjeluju u projektu i primaju redovnu obuku o upravljanju energijom u svojim općinama. Više od 20 gradonačelnika, načelnika i njihovih zamjenika je učestvovalo u aktivnostima projekta taj dan. Stručnjaci na projektu su takođe dali prezentaciju o raznim temama iz oblasti energetske efikasnosti.

Johann Hesse, šef Sekcije Operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji Evropske unije u BiH, bio je jedan od glavnih govornika na konferenciji koju je Grad Banja Luka upriličio 20. aprila u okviru u ‘Energetskih dana’.

Tom prilikom g. Hesse je izjavio: “Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije se moraju promatrati u kontekstu naše obveze u EU za smanjenje emisije stakleničkih plinova do 2050,  80-95% ispod niova iz 1990. Ovo su ambiciozni ciljevi. Drago nam je da vidimo da je BiH na putu da ispuni te ciljeve. BiH je predala vrlo dobar nacrt državnog akcionog plana za energetskoj efikasnosti. Pozdravljamo dobru saradnju između entiteta i države u tom pogledu”.

EU finansira DELTER projekat kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2007 i 2008) u iznosu od 2,5 miliona eura. Obezbjeđeno je i dodatnih 400.000 eura iz IPA fonda za 2008. godinu. Cilj projekta je povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima u Bosni i Hercegovini.

Europa.ba