Napomene Komesara Štefana Fülea sa konferencije za štampu povodom Međunarodne donatorske konferencije o trajnim rješenjima za izbjegla i raseljena lica

Dobar dan dame i gospodo,

Današnja konferencija je važna iz više razloga:

  • ona predstavlja jasan znak da ovaj region želi da prošlost ostavi iza sebe, ne zaboravljajući je, te da krene dalje ka budućnosti u duhu dobrih evropskih susjeda.
  • ovo je izvanredan i sjajan primjer efektivne regionalne saradnje između 4 uključene zemlje
  • pored toga, to je pokazatelj da predanost regionalnoj saradnji odgovara na potrebe ljudi u datim zemljama
  • regionalna saradnja predstavlja jasan korak naprijed u procesu evropskih integracija, a povratak izbjeglica je jedan od glavnih stubova nosilaca regionalne saradnje.

Regionalni program za stambena pitanja obuhvatiće otprilike 74,000 izbjeglih i raseljenih lica u ove četiri zemlje. Ovo se može smatrati i modelom za rješavanja dugoročnih kriza u pogledu izbjeglih i rasaljenih lica širom svijeta.

Evropska unija je veoma posvećena ovom pitanju, te će zajedno sa međunarodnom zajednicom podržati ovu vodeću regionalnu inicijativu. Ponosan sam što mogu objaviti da se Unija obavezala da u periodu od narednih pet godina uloži sredstva od oko 230 miliona eura u ovu srhu, što predstavlja dio iznosa zahtijevanog od strane međunarodnih donatora.

Želim da se zahvalim međunarodnim donatorima na preuzetim obavezama koje se odnose na početni iznos od preko 31 milion, uz određene naznake da će sličan iznos biti na raspolaganju i za preostali mandat ovog Programa. Komisija neće propustiti priliku da istakne da je međunarodna pomoć zaista potrebna tokom čitave implementacije Programa.

Zadatak koji stoji pred nama je ogroman i izazovan, a uspjeti možemo samo tako što ćemo ujediniti snage i resurse. Komisija, zajedno sa ostalim međunarodnim akterima, čvrsto stoji iza ovog Programa sa zemljama partnerima radi osiguranja adekvatne implementacije Programa.

Dozvolite mi da kažem par riječi o još jednom važnom pitanju: Hrvatskoj. Komisija je danas usvojila monitoring izvješaj o pripremama za pristupanje Hrvatske. Izvještaj pokazuje da je Hrvatska na pravom smjeru. Ubijeđen sam da će Zagreb preduzeti sve završne korake koji su neophodni za potpunu spremnost ove zemlje za članstvo, što je naravno u interesu i Hrvatske i EU.

Želimo da Hrvatska bude primjer uspjeha te ćemo nastaviti sa pažljivim posmatranjem sve do njenog prostupanja. Premda je u završnoj fazi pred ulazak u EU, kredibilni napori koje Hrvatska ulaže u pripreme za članstvo nisu okončani potpisivanjem Sporazuma o pristupanju, nego se nastavljaju sve do samog datuma ulaska – do jula 2013. godine.

Europa.ba