Izjava visoke predstavnice Catherine Ashton, u ime Evropske unije povodom Svjetskog dana slobode medija

“Sloboda izražavanja sadržana u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima daje svima pravo na mišljenje bez uplitanja sa strane, kao i pravo da traže, primaju i prenose  informacije i ideje putem medija, bez obzira na granice. Povodom Svjetskog dana slobode medija, Evropska unija se prisjeća ovih načela i odaje priznanje svima koji se bore za poštovanje slobode izražavanja i slobodnu, pluralističku štampu i druge medije.
Cenzura i progon urednika, pisaca, novinara i blogera su neprihvatljivi, kao i nasilje nad njima i hapšenje od strane države. EU pozdravlja hrabar rad novinara koji, često u krajnje nesigurnim uslovima, nastavljaju da pružaju nezavisne informacije. EU poziva sve zemlje da novinarima garantuju bezbjednost i omoguće im da obavljaju svoju klučnu ulogu, a to je izvještavanje i komentarisanje događaja slobodno, bez straha od nasilja i žigosanja.
Sloboda izražavanja odnosi se i na internet i ostale medije, a EU se snažno protivi svakom neopravdanom i nesrazmjernom ograničavanju dostupnosti i korišćenja ovih medija”.

Europa.ba