Izjava visoke predstavnice Catherine Ashton, u ime Evropske unije povodom 17. maja 2012., Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije

“Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. U ime Evropske unije, ponosna sam što se pridružujem ovoj proslavi.

Širom svijeta, ljudi su izloženi diskriminaciji i nasilju, pa čak i umiru zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. Dobrovoljan odnos između osoba istog pola još uvijek je inkriminisan u 76 zemalja, a u najmanje u pet kažnjiv smrtnom kaznom.

Ponekad čujemo da su seksualna orijentacija i rodni identitet suprotni tradicionalnim vrijednostima. Biću sasvim jasna: kada govorimo o pravima lezbijske, hoomoseksualne, biseksualne, transrodne i međurodne populacije, ne govorimo o uvođenju novih prava za jednu grupu ljudi. Govorimo o tome da ista ljudska prava važe za sve i svugdje, bez diskriminacije. Pozivam sve države da to učine stvarnošću za sve”.

Zemlja u procesu pristupanja: Hrvatska*, zemlje kandidati: Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija*, Crna Gora*, Island+ i Srbija*, zemlja u Procesu stabilizacije i pridruživanja i potencijalni kandidat: Albanija, zemlje EFTA-e: Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, kao i i Jermenija i Gruzija, pridružile su se ovoj deklaraciji.

* Hrvatska, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Crna Gora i Srbija i dalje su u Procesu stabilizacije i pridruživanja.

+ Island je članica EFTA-e i Evropskog ekonomskog prostora.

Europa.ba