POZIVNICA – PROMOCIJA KNJIGE

Delegacija Evropske unije u BiH/specijalni predstavnik EU, EUPM  i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozivaju as na promociju knjige:

Evropska unija u globalnoj bezbjednosti: politika uticaja

autora Roya H. Ginsberga i Susan E. Penksa,

za koju je uvodnu riječ napisao Javier Solana.

Dr Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH i Jonathan M. Moore, zamjenik šefa misije, Ambasada SAD u BiH, vodiće razgovor o knjizi i biće domaćini prijema sa dr Susan E. Penksa. 

11. juna 2012. godine u 16:00 časova
Mjesto: ‘Zgrada EU’ (Delegacija EU u BiH/EUSR) Skenderija 3a, Sarajevo

Promocija je otvorena za medije.

Da li je EU bitna za međunarodnu bezbjednost? Kako se može objasniti angažovanje EU operacija upravljanja krizom u različitim regionima svijeta? Koji su njihovi efekti na EU i njene države članice, zemlje domaćine i društva, kao i druge subjekte  međunarodne bezbjednosti? Autori identifikuju i objašnjavaju pokretače i kočnice djelovanja EU na polju spoljne bezbjednosti i nude metode procjene radi utvrđivanja stepena uticaja. Na osnovu detaljne analize bezbjednosnih operacija EU i uz korišćenje primarnih resursa i rad na terenu, autori zaključuju da je unija postala poseban subjekat u očuvanju međunarodne bezbjednosti. Međutim, djelimično završen i djelimično djelotvoran rad na Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici, kao i ostalim sektorima politike EU, i dalje je u toku, ali interesantan za svijet koji je od unije uvijek očekivao više nego što je ona bila voljna da pruži.

Dr SUSAN E. PENKSA je profesor političkih nauka na Westmont Koledžu, SAD, viši saradnik na Institutu za evropske studije u Briselu, Belgija, i konsultant za pitanja međunarodne bezbjednosti i razvoja. Dobitnik je stipendije u okviru američkog programa J. William Fulbright Fellowship u Bosni i Hercegovini 2007-2008, i Fulbrightove nagrade 2010. U najnovijim radovima bavi se CSDP-om, upravljanjem bezbjednošću i reformom bezbjednosnog sektora.

Europa.ba