Transparency portal “sve na jednom mjestu” za javno donošenje odluka u Komisiji

Današnje pokretanje novog Transparency internet portala, čini procese donošenja odluka u Komisiji otvorenijim i dostupnijim građanima nego ikada prije.

Portal služi kao prozor za širok spektar instrumenata razvijenih tokom posljednjih godina, kako bi javnost lakše istraživala, te poboljšala mogućnosti građana da ostvare svoja prava. To omogućuje brz i direktan pristup informacijama o:

  • zakonskim propisima
  • procjeni uticaja
  • grupama eksperata i savjetodavnim odborima
  • konsultacijama
  • zastupanju interesnih grupa i lobiranju
  • pristup dokumentima
  • dobitnicima sredstava EU

Potpredsjednik Maroš Šefčovič, koji je odgovoran za međuinstitucionalne odnose i administraciju, rekao je: “Komisija je vodeća u većoj otvorenosti i transparentnosti prilikom donošenja odluka u EU, ali možemo tp možemo još poboljšati.”

“Mi smo slušali one koji koriste naše mnoge alate za transparentnost, a čest prigovor je bio da su oni raspršeni širom Europa internet stranice i ponekad ih je teško pronaći. Transparency Portal ima sve te alate, i puno više informacija, na vidjelu – gdje i trebaju biti”.

Da bi bili sigurni da je novi portal jednostavan za korištenje, koliko je to moguće, korisnici iz raznih sredina, uključujući nevladine organizacije, medije, predstavnike interesnih grupa i Evropskog parlamenta – pozvani su da ga testiraju.

Glasnogovornik evropskog ombudsmena, koji je također testirao novi portal, je izjavio: “…Novi portal je, svakako, veliki napredak što se tiče jednostavnosti korištenja, u odnosu na staru internet stranicu. Ovaj, novi portal daje dobar i neposredan pregled svih krucijalnih alata za transparentnost”.

Transparency portal: http://ec.europa.eu/transparency/index_en.htm 

Europa.ba