Zajednička izjava Visoke predstavnice EU Catherine Ashton i Komesara Štefana Fülea povodom imenovanja Generalnog sekretara Vijeća za Regionalnu saradnju

Ketrin Ešton, visoka predstavnica Unije za inostrane poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednica Komisije, i Štefan File, komesar EU za proširenje i evropsku susjedsku politiku, danas su saopštili sljedeće:

“Pozdravljamo imenovanje Gorana Svilanovića na mjesto generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Uvjereni smo da će gospodin Svilanović dati novi podsticaj regionalnoj saradnji time što će obezbijediti da RCC postane glavna organizacija u jugoistočnoj Evropi u pogledu jačanja osjećaja regionalne pripadnosti, veće efikasnosti i uključenosti u regionalnu saradnju.

Regionalna saradnja je suštinski element procesa stabilizacije i pridruživanja, pa tako i jedan od kriterijuma za ocjenu kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo. Uz to, regionalna saradnja je kamen temeljac evropskih integracija. To je jedan od osnovnih principa same Evropske unije,  kao i inherentna vrijednost regiona, ne samo u smislu procesa pridruživanja nego i šire.

Takođe bismo željeli da iskoristimo ovu priliku i zahvalimo se odlazećem generalnom sekretaru RCC-a Hidi Biščeviću na njegovim neumornim nastojanjima da uspostavi strukture RCC-a  i osigura da ova organizacije bude izvršna ruka Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) i glavni sagovornik EU na regionalne teme”.

 

Europa.ba