Cipar preuzeo predsjedništvo Evropskom unijom

Cipar je 1. jula od Danske preuzeo predsjedništvo nad Vijećem Evropske unije. To se događa usred zabrinutosti zbog polaganog ekonomskog oporavka i dužničke krize zemalja eurozone.

U drugoj polovini 2012. u središtu pozornosti bit će obnavljanje ekonomskog rasta, a treba postići i da građani imaju veću korist od evropskog gospodarstva.

Uz poticanje rasta, potrebno je i da se javni proračuni usklade s dogovorenim limitima EU-a. Cipar će se u idućih šest mjeseci usredotočiti na mjere kojima se promiču ti ciljevi. Jedan od glavnih zadataka te zemlje bit će postizanje dogovora o Komisijinim prijedlozima proračuna za razdoblje od 2014. do 2020. Proračun određuje srednjoročne prioritete EU-a: ubrzavanje ekonomskog rasta, otvaranje radnih mjesta i jačanje konkurentnosti.

Za vrijeme svog predsjedništva, Cipar će nastaviti raditi na poboljšanju ekonomske koordinacije među zemljama EU-a i na praćenju nacionalnih proračuna kako bi ih se držalo unutar dogovorenih limita. Drugi je prioritet ulaganje u programe za otvaranje novih i boljih radnih mjesta i obrazovanje osoba – naročito nezaposlenih mladih ljudi – koje posjeduju odgovarajuće vještine. Cipar će davati poticaj programima koji promiču aktivniji i zdraviji način života i koji se bave pitanjima vezanim za sve starije evropsko stanovništvo.

Povezivanje Evrope

Cipar se nada da će se ostvariti napredak u Komisijinim prijedlozima da se koristi od ekonomske integracije (“jedinstvenom tržištu”) približe građanima i preduzećima – kao i da će se ostvariti sekundarni učinak u vidu stimuliranja rasta.

Naglasak će se staviti na mjere za pomoć poslovanju malih preduzeća i za uspostavljanje jedinstvenog digitalnog tržišta.

Cipar će nagledati postojeće razgovore o povezivanju evropskih energetskih, prometnih i telekomunikacijskih mreža. Povezivanje evropske infrastrukture jača konkurentnost i pomaže snižavanju potrošačkih cijena.

Osim toga, jedan od glavnih ciljeva Cipra je postizanje dogovora o većoj integraciji pomorske politike. Komisijini prijedlozi koje razmatraju lideri EU imaju za cilj jačanje koordinacije EU i učinkovitije upravljanje morskim resursima.

Upravljanje evropskim granicama

Postizanje dogovora o zajedničkim pravilima za tražitelje azila važno je i u kontekstu prošlogodišnjih događaja u Sjevernoj Africi i velikog vala imigracije u Evropu koji je nakon njih uslijedio. Čelnici EU žele poboljšati upravljanje vanjskim granicama Unije.

Više o ciparskom šestomjesečnom programu

Stranica ciparskog predsjedništva: http://www.cy2012.eu/.

Europa.ba