Zajednička izjava Delegacije EU i Ambasade SAD-a povodom nedavnih dešavanja u vezi sa Upravnim odborom RTV FBiH

Ambasador Patrick Moon

Ambasador Peter Sorensen

 

Slobodni, profesionalni, nezavisni i nepristrasni mediji su jedan od najvažnijih aspekata naprednih demokratskih društava i predstavljaju fundamentalnu vrijednost Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Iz tog razloga, EU i SAD veoma pažljivo prate sva zakonska kretanja i procedure imenovanja koji se tiču medija.

U ovoj osjetljivoj oblasti, koja direktno utiče na težnju Bosne i Hercegovine da postane član Evropske unije, pozivamo sve institucije u zemlji da poštuju važeće zakonske odredbe, uz obazrivo djelovanje i izbjegavanje procedura koje se tiču javnih medija, ako bi one mogle biti protivne navedenim principima.

Učvršćivanje nezavisnosti medija započinje sa stavljanjem novog akcenta na jačanje nezavisnosti svih sistema javnog emitovanja u BiH, kao i Regulatorne agencije za komunikacije. EU će i dalje pratiti napredak Bosne i Hercegovine ka EU mjeren time da li se i u kojoj mjeri zemlja pridržava principa vladavine prava, te osigurava slobodne, profesionalne i nezavisne medije. SAD će i dalje pomno pratiti ovo pitanje, obuhvatajući ga i u svom godišnjem izvještaju o ljudskim pravima.

Europa.ba