Izjava Evropske unije povodom napada na novinarku u Bosni i Hercegovini

Evropska unija osuđuje napad na gospođu Šteficu Galić, glavnu urednicu web-portala tacno.net, koji se desio 18. jula ove godine u Ljubuškom, Bosna i Hercegovina.

Evropska unija očekuje da nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini pomno istraže ovaj incident i izvršioce privedu pravdi. Naglašavamo važnost osiguravanju uslova novinarima u Bosni i Hercegovini da slobodno i bezbjedno ispunjavaju svoje zadatke.

Dijelimo mišljenje predstavnika OSCE-a za slobodu medija, koje je dato u saopštenju za javnost 20. jula ove godine, te izražavamo duboku zabrinutost zbog ovog incidenta.

Evropska unija ističe da – uz medijske slobode – tolerancija i poštovanje između zajednica čine osnovne vrijednosti EU i veoma su značajne za zemlje koje imaju perspektivu za članstvo u EU. Sloboda medija se posmatra kao jedan od političkih kriterijuma u godišnjem Izvještaju o napretku, koji priprema Evropska komisija.

Na kraju, želimo ponoviti našu podršku radu predstavnika za slobodu medija i još jednom potcrtati da je sloboda medija, uključujući bezbjednost novinara, vrhovni prioritet za Evropsku uniju i Organizaciju za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE).

Zemlja pristupnica Hrvatska*, zemlje kandidati Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija*, Crna Gora*, Island+ i Srbija*, zemlja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja i potencijalni kandidat Albanija i zemlja EFTA-e Norveška, članica Evropskog ekonomskog područja, kao i Republika Moldavija i Jermenija se svrstavaju uz ovu izjavu.

 

* Hrvatska, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Crna Gora i Srbija nastavljaju biti dijelom Procesa stabilizacije i pridruživanja.

+ Island nastavlja biti članica EFTA-e i Evropskog ekonomskog područja.

Europa.ba