Visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton imenovala novog generalnog direktora za Evropu i centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove

Catherine Ashton, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije objavila je danas imenovanje Luisa Felipea Fernandeza de la Pene na mjesto novog generalnog direktora za Evropu i centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS).

Catherine Ashton je izjavila: “Drago mi je da imenujem ambasadora Fernándeza de la Penu na ovu važnu poziciju u Službi za vanjske poslove. Njegova značajna stručnost i radno iskustvo u evropskim i azijskim zemljama će biti velika prednost za nas na putu ka mnogim izazovima sa kojima se moramo zajednički suočiti u predstojećim godinama”.

Luis Fernández Feilpe de la Peña trenutno obavlja dužnost ambasadora Španije u Ruskoj Federaciji, Armeniji, Bjelorusiji, Turkmenistanu i Uzbekistanu. Prethodno je radio kao generalni direktor za Sjevernu Ameriku, Aziju i Pacifik u španskom Ministarstvu za vanjske poslove i saradnju, a prije toga je bio na funkciji španskog ambasadora u Turskoj i Azerbejdžanu.

 

 

Europa.ba