Potpisan Finansijski sporazum za IPA 2011

Bosna i Hercegovina i Evropska komisija potpisale su Finansijski sporazum za državni program pomoći IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) 2011, vrijedan 91,28 miliona eura. Potpisivanje Sporazuma omogućava provođenje postupaka nabavki, ugovaranja i izvršenja projekata iz navedenog programa pretpristupne pomoći Evropske unije.

Najveći dio sredstava  u državnom programu pomoći IPA 2011 alociran je za sektor okoliša, u iznosu od 16 miliona eura. Među oblastima u kojima je planirana realizacija projekata su i reforma javne uprave, reforma pravosuđa, upravljanje javnim finansijama, razvoj preduzetništva i socijalna inkluzija.

Prema odredbama Finansijskog sporazuma, ugovaranje projekata u okviru državnog programa pomoći IPA 2011 treba biti okončano najkasnije tri godine od potpisivanja Sporazuma, dok je rok za izvršenje projekata dvije godine od momenta ugovaranja.

U centralizovanom sistemu implementacije IPA sredstava koji je na snazi u BiH, u ime domaćih institucija korisnica provođenje postupaka nabavki, ugovaranja projekata i isplate obavlja Delegacija Evropske unije u BiH.

Pregled godišnjih alokacija za BiH u okviru Instrumenta predpristupne pomoći EU u periodu 2007.-2013. možete pogledati ovdje.

Europa.ba