Rad na poboljšanju položaja mladih u Bosni i Hercegovini

Projekt usmjeren na pružanje podrške koordinaciji i provedbi omladinske politike Bosne i Hercegovine koji finansira Evropska unija (EUNYP) započinje sa serijom treninga u oblastima razvoja projekata, prikupljanja sredstava i općinske strategije razvoja mladih, koji će biti besplatni za sve učesnike.

Sarajevo, 11. avgust 2012. – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih, 12. avgusta, EUNYP projekt sa zadovoljstvom objavljuje početak održavanja serije treninga, koji će biti besplatni za sve učesnike, u sljedećim oblastima:

1. Razvoj projekata i projektnih prijedloga u kontekstu omladinske strategije EU;

2. Mogućnosti za prikupljanja sredstava;

3. Razvoj Općinske strategije mladih: priprema nacrta i alata za provedbu.

„Poboljšanje položaja mladih u BiH, što je i krajnji cilj EUNYP projekta, zahtjeva veću uključenost omladinskih nevladinih organizacija u projekte izradnje kapaciteta građanskog društva, bolji kvalitet primjene omladinskih politika na svim nivoima vlasti i jačanje veza između svih interesnih grupa,“ izjavila je Lola Lyberopoulou, direktorica projekta. „Na osnovu toga, ova serija treninga je usmjerena na ona područja koja su prepoznata kao nedovoljno razvijena, a u nastojanju da se stigne do cilja.“

Glavna ciljna grupa za učestvovanje na ovim treninzima su članovi omladinskih NVOa, i službenici zaduženi za primjenu omladinskih politika na općinskom i kantonalnom nivou širom Bosne i Hercegovine. Treninzi će biti organizovani na deset lokacija širom BiH od oktobra 2012. do juna 2013. Svi potencijalni korisnici se ohrabruju da posjete web stranicu projekta www.youthpolicy.ba  na kojoj se nalazi više informacija o modulima treninga, odabranim lokacijama za trening, kao i način prijave. 

Glavni partner projekta, Komisija za koordinaciju pitanja mladih Bosne i Hercegovine (CCYI) u potpunosti nadgleda i podržava sve aktivnosti projekta i aktivno je uključena u planiranje i provedbu treninga koji predstoje.

EU finansira ovaj projekt kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2008) u iznosu od 606.000 eura. Cilj EUNYP projekta je poboljšanje položaja mladih u Bosni i Hercegovini kroz stvaranje odgovarajućih uvjeta za bolji i efikasniji dijalog, kao i djelotvorniju koordinaciju interesnih grupa odgovornih za pitanja mladih u BiH. Projekt je počeo sa radom 9. januara 2012. godine, i trajat će do kraja decembra 2013. Projekt provodi konzorcij koji predvodi EEO Group S.A. u saradnji sa EPRD Ltd, Particip Gmbh i OKC-om.    

Europa.ba