Izjava Andrisa Piebalgsa, komesara za razvoj, povodom Svjetske sedmice voda 2012.: Preokretanje plime – Kako EU koristi vodu da spasi živote i prehrani stanovništvo

Povodom obilježavanja Svjetske sedmice voda (26-31. augusta), komesar za razvoj, Andris Piebalgs je izjavio:  

„Danas želim potvrditi snažno zalaganje EU u osiguravanju da svi, bez obzira gdje se nalaze, imaju pristup čistoj, sigurnoj vodi i sanitarnim uslugama. Ne počinjemo od nule, naša pomoć je već dovela do dobrih rezultata. U periodu 2004.-2009., zahvaljujući podršci EU obezbijeđen je pristup pitkoj vodi za preko 32 miliona ljudi, te osnovnim sanitarijama za više od 9,5 miliona.

Zahvaljujući Evropskoj komisiji, preko 60 zemalja trenutno koriste velike projekte u oblasti vodosnabdijevanja i sanitarnih usluga. Pristup sanitarnim i uslugama vodosnabdijevanja je jedan od EU prioriteta i naš finansijski doprinos u tom smislu se tokom posljednje decenije utrostručio i danas iznosi oko dvije milijarde eura godišnje.

Uprkos tome, troje djece umre od posljedica konzumiranja nečiste vode svake minute – to je 4.000 njih svakog dana. Polovinu kapaciteta bolnica u zemljama u razvoju zauzimaju pacijenti koji pate od bolesti uzrokovanih lošom kvalitetom vode, sanitarnih usluga i higijene. Ovo je prosto neprihvatljivo i jasno je da moramo ostvariti dalji napredak i to što brže. Spremni smo učiniti sve što je u našoj moći da povećamo napore na stvaranju jednog svijeta u kome sva ljudska bića mogu piti, kupati se i čistiti vodom bez straha da će im ona donjeti smrtonosnu bolest.

Doprinos Milenijumskim razvojnim ciljevima (MRC) koji podrazumijevaju pristup vodi i osnovnim sanitarijama je u srcu EU aktivnosti na smanjenju siromaštva. Na samitu MRC-a u New York-u prije dvije godine, pokrenuli smo EU inicijativu u okviru Milenijumskih razvojnih ciljeva kroz koje se zemljama Afrike, Kariba i Pacifika (AKP zemlje) dodijeljuje dodatna milijarda eura kako bi nadoknadile najveće zabilježene zaostatke u pogledu ostvarivanja Milenijumskih razvojnih ciljeva, te omogućila dalja podrška onima koji su već ostvarili zavidan napredak. Ova inicijativa je posebno usmjerena na ukupno četiri cilja, a 266 miliona eura se odnosi konkretno na sanitarne i usluge vodosnabdijevanja kao pokazatelj toga koliko prioritetnim smatramo ovo pitanje.

Međutim, voda nije od ključnog značaja samo za piće i obavljanje higijenskih potreba već i za poljoprivredu. Na globalnom nivou, 70% vode se koristi za navodnjavanje polja na kojima se uzgaja hrana, dok u nekim od zemalja u razvoju taj postotak raste čak i preko 85% što jasno ukazuje na blisku uzajamnu povezanost vodosnabdijevanja i vjerovatnoće obezbjeđivanja hrane.

Održiva poljoprivreda i sigurno obezbjeđivanje hrane i prehrana uopšteno su u samom vrhu dnevnog reda EU kada je riječ o razvojnoj saradnji. Odlučni smo da povećamo našu podršku u pogledu tri osnovne životne potrebe – vode, energije i hrane.

Tokom Svjetske sedmice voda, želim apelovati na druge donatore, partnere i privatni sektor da nam se pridruže i pomognu nam da preokrenemo plimu i učinimo sve što je u našoj moći da očuvamo dragocjene izvore vode prije nego bude prekasno“.

Istorijat – nekoliko primjera EU aktivnosti

Sljedeća dva primjera mogu poslužiti kao pokazatelji zalaganja EU za poboljšanje sistema navodnjavanja i osiguravanje da se voda za poljoprivredne svrhe koristi na najučinkovitiji mogući način što podrazumijeva korištenje što manjih količina, te istovremeno poboljšanje proizvodnje usjeva. 

– Zambija je dobar primjer efikasnog korištenja vode sa svojom primjenom „konzervacijske poljoprivrede“ kao metode proizvodnje. Ovaj održivi vid poljoprivrednog uzgoja koji je već usvojilo 20% zambijskih ratara (250.000), uključuje principe poput stalne pokrivenosti tla (upotreba biljaka u svrhu zaštite od erozije), te miješanja usjeva (neizmjenično sađenje različitih biljnih kultura na jednoj parceli u cilju unaprijeđenja plodnosti zemljišta).

Rezultati su više nego obećavajući i utiru za nas pravac u kome se treba kretati – uvećava se vlažnost samog zemljišta i obezbijeđuje dodatna prehrana za usjeve. Polja na kojima je sistem primjenjivan donose tri puta više nego ona na kojima se koriste tradicionalne metode ratarskog uzgoja u Zambiji.

– U Zimbabveu je nesigurnost u vezi sa snabdijevanjem hranom izuzetno česta pojava s obzirom na neujednačenost padavina koja uništava usjeve. Međutim, obezbijedivši sisteme navodnjavanja u preko devedeset lokalnih zajednica načinili smo veliku razliku za hiljade samostalnih poljoprivrednika koji sada ne samo da imaju dovoljno hrane za vlastite potrebe, kroz uzgoj kukuruza, nego ostvaruju i dodatni prihod kroz proizvodnju povrća.

Za dodatne informacije potražite:

Osnovne informacije o vodosnabdijevanju i sanitarnim uslugama:

http://ec.europa.eu/europeaid/what/environment/water-energy/documents/mdg_watsan_factsheet_20120817_en.pdf

Internet stranicu EU Inicijative za vode:

http://www.euwi.net/

Internet stranicu EU Instrumenta za vode:

http://ec.europa.eu/europeaid/where/acp/regional-cooperation/water/second-water-facility_en.htm

Internet stranicu Andrisa Piebalgsa, evropskog komesara za razvoj:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Internet stranicu Generalne direkcije EuropeAid-a za razvoj i saradnju:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Europa.ba