Projekat ATRIUM-Arhitektura totalitarnih režima XX vijeka u urbanom menadžmentu

Tokom avgusta 2012. godine Rotor, organizacija za razvoj turizma regije iz Doboja, izvršila je odabir opština koje su se prijavile na direktan poziv za učešće, u međunarodnom projektu “ATRIUM-Arhitektura totalitarnih režima XX vijeka u urbanom menadžmentu”.  

Glavni cilj projekta “ATRIUM” je definisati i promovisati Kulturnu rutu arhitektura totalitarnih režima 20. vijeka kao polugu za njihovu ekonomsku valorizaciju, u okviru Programa transnacionalne saradnje Jugo-istočne Evrope.

U projektu učestvuje 18 partnera iz 11 država jugo-istočne Evrope: Italije, Slovenije, Bugarske, Mađarske, Slovačke, Rumunije, Grčke, Hrvatske, Srbije, Albanije i Bosne i Hercegovine. Ove države žele da stave u fokus svog istraživanja arhitektonsko nasleđe iz različitih totalitarnih režima koje su iskusili u dvadesetom vijeku i to sa kulturnog i istorijskog aspekta. Implementator projekta u Bosni i Hercegovini je organizacija ROTOR. 

Slijedeće opštine su se prijavile za učešće u projektu “ATRIUM”: Grad Banja Luka, Novo Sarajevo, Travnik, Goražde, Grad Doboj, Teslić, Zvornik, Bosanska Krupa, Kotor Varoš, Šamac, Gradiška, Konjic, Novi Grad, Kozarska Dubica, Gračanica, Velika Kladuša, Grad Sarajevo, Lukavac, Višegrad, Brčko Distrikt, Zenica i Stari Grad Sarajevo. U septembru 2012. godine, i druge opštine u Bosni i Hercegovini će dobiti priliku da se prijave za učešće u ovom važnom projektu kulturalnog turizma na području Jugo-istočne Evrope.  

Pored stvaranja transnacionalne kulturne rute jugo-istočne Evrope, i priznavanja statusa “Evropskog puta kulture” od strane Savjeta Evrope, projektom je planirano stvaranje raznolikog turističkog proizvoda kulturalnog turizma u Bosni i Hercegovini. Promociju kulturne rute i turističkih proizvoda će vršiti buduće Promotivno udruženje sastavljeno od partnera iz 11 država jugo-istočne Evrope, koje će nastaviti sa promocijom i nakon završetka implementacije projekta. Rezultat navedenih aktivnosti je usmjeren ka ekonomskoj valorizaciji arhitekture 20. vijeka u državama uključenim u zajedničku akciju, sposobnoj da privuče segment internacionalne potražnje turista za kulturalnim turizmom, kao i da kreira nove usluge i radna mjesta. 

Implementacija projekta u Bosni i Hercegovini traje od januara 2012. do jula 2014. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.932.044 EUR, I EU finansira 85% od ukupne vrijednosti, u iznosu od 1.407.076,24 EUR. Preostala sredstva u iznosu od 524.967,76 EUR je obezbijeđeno od strane drugih učesnika u projektu.  

Europa.ba