“Neka odrasli čuju i moj glas”- Šampioni dječijih prava učiće vršnjake vještinama komuniciranja

Djevojčice i dječaci iz 10 osnovnih škola u BiH prisustvovali su dvodnevnoj radionici u organizaciji UNICEF-a i udruženja “Infohouse” “Neka odrasli čuju i moj glas” gdje su naučili kako razviti komunikacijske, debatne i prezentacijske vještine. Radionica je realizirana u okviru zajedničkog projekta EU i UNICEF-a “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH” čiji je cilj da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite, te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih obitelji.

“Hvala djeci koja su se odazvala, direktorima škola koji su omogućili da svi danas budete ovdje, i EU bez čije podrške sve ovo ne bi bilo moguće. Vjerujem da ćete nakon ove radionice postati šampioni dječijih prava u svojim zajednicama, i da ćete nastaviti da svoje prijatelje, vršnjake, podučavate vještinama komuniciranja i svemu što ste ovdje naučili”, kazala je na otvaranju radionice Anne-Claire Duffay, zamjenica predstavnice UNICEF-a za BiH.

Djeca su na radionici kroz razgovor i interaktivne igre na adekvatan i dobno prihvatljiv način učila osnove verbalne i neverbalne komunikacije potrebne da bi se uspješno prenijela poruka i ostvarila komunikacija. Koliko su bili uspješni govori podatak da su već nakon prvog dana neki od njih imali javne nastupe – o iskustvima s radionice gostujući u jutarnjem programu na Kantonalnoj televiziji Sarajevo govorio je Marko Dujaković iz Osnovne škole “Miloš Dujić” u Čelincu, dok je njegova drugarica Sara Vučić iz iste škole dala izjavu za BH Radio 1.

“Primijenio sam odmah mnogo toga što sam ovdje naučio. Nije me bilo strah, bio sam siguran u sebe, i smatram da sam gledaocima na najbolji mogući način prenio dojmove i utiske s radionice”, kazao nam je elokventni Marko po povratku s gostovanja u TV studiju. Sara kaže da ni kod nje nije bilo treme jer je znala šta želi reći, a na radionici je stekla dodatna iskustva kako da ono što zna kaže na najbolji mogući način.

“U istupu mi je mnogo pomoglo naučeno na radionici, jasno sam prneijela poruku koju sam željela, i naravno da ću po povratku u školu sa svojim prijateljima razgovarati o naučenom na radionici, i truditi se da im što više toga prenesem”, kaže Sara.

Radionicom su zadovoljni i ostale učesnice i učesnici radionice koji su bili veoma jasni u svojim stavovima:

“Mi djeca treba da kažemo šta nam se ne sviđa i šta želimo promijeniti. Ako budemo samo stajali i krili se iza svojih sjena ništa nećemo postići!”, kaže Milica Klarić iz Osnovne škole “Sveti Sava” u Gacku, a njen drug Hasib Zukić iz Osnovne škole “Gornji Vakuf” dodaje kako djeca u borbi za svoja prava trebaju biti uporna, znati šta žele i kako to da kažu. Sličnog su mišljenja i Vidanka i Amel  iz OŠ “Branko Ćopić” iz Prnjavora, Lucija iz OŠ „Ivana Mažuranića“ iz Posušja,  Momčilo iz OŠ “Ivan Goran kovačić” iz Mrkonjić Grada, Mirza iz OŠ “Huso Hodžić” iz Tešnja…

Edukatori iz UG “Infohouse” Dženana Alađuz i Bojan Pavlović također nisu krili oduševljenje polaznicima koji su, kažu, odlično prihvatili edukaciju i  što je najbitnije – odmah na konkretnim primjerima primijenili naučeno.

“Ova djeca su predivna! Da mogu biti kandidati na izborima, odmah bi za sve njih glasala!”, kaže Dženana Alađuz.

Stečena znanja i vještine djeca će moći primijeniti vrlo brzo na tribinama koje će, kao jedna od aktivnosti mladih pred lokalne izbore, biti organizirane u septembru i oktobru u 11 gradova širom BiH. Na pomenutim skupovima imaće ulogu mladih moderatora u razgovoru sa odraslima – nastavnicima, predstavnicima vlasti i kandidatima za lokalne izbore i predstavnicima medija o tome kakva je uloga mladih u lokalnim zajednicama i šta mogu očekivati od donosioca vlasti.

Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a. Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.

U fazi III SPIS programa (2011.-2012.) ciljne općine su:  Čelinac, Derventa, Gacko, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kupres, Mrkonjić Grad, Posušje, Prnjavor, Tešanj, Velika Kladuša i Brčko distrikt. Program Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece je višegodišnji, multidisciplinarni program podrške pretpristupnom procesu BiH u oblastima sveukupne društvene zaštite, socijalne inkluzije i prava djeteta. Ciljne grupe programa su donosioci politika i stručni radnici koji provode reformu sistema socijalne zaštite, kao i ranjive kategorije djece i porodica.

Europa.ba