Pokrenut konkurs za video ‘Moja EU perspektiva’

Danas je otvoren konkurs za video “Moja europska perspektiva”, kojeg je pokrenula Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini/Specijalni predstavnik EU. Konkurs je organiziran uz podršku projekta EU Awareness II (EUAII), u okviru obilježavanja sedmice proširenja u Bosni i Hercegovini, a s ciljem podsticanja javne debate među građanima BiH o integraciji u EU.

Pozivaju se svi zainteresirani za učešće da pošalju kratak amaterski video klip, u kojem izražavaju svoje viđenje o tome kakve koristi za svoju zemlju očekuju od članstva u EU, kako vide EU i koje su to prednosti kojima BiH može doprinijeti EU, kada postane članica.

Konkurs je otvoren za sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na dob učesnika.

Nagrade će biti sljedeće:

Prvo mjesto: 200 €

Drugo mjesto: 150 €

Pobjednik prema broju lajkova na facebooku: 100 €

Poruka sadržana u videu mora biti u vezi sa EU integracijom BiH i biti jasna širokoj publici. Pravila konkursa se mogu naći na  www.europa.ba, http://www.facebook.com/eutwo.euawareness i http://www.fotografija.ba/, ili na zahtjev na adresi nermin@euawareness.ba.

Žiri, koji će odlučivati o prva dva mjesta, će se sastojati od stručnjaka u audio video produkciji, uz predstavnika EUD/EUSR.

Konkurs traje od 8-22 oktobra 2012. Tokom ovog perioda kandidati mogu prijavljivati svoje video radove lično,  poštom ili e-mailom isključivo na sljedeću adresu:

EU Awareness II projekat, Augusta Brauna 14, 71 000 Sarajevo, BiH tel/fax ++387 (0) 33 205 408, e-mail nermin@euawareness.ba.

Glasanje na facebooku će trajati do 31. Oktobra 2012.

Svaki kandidat može prijaviti samo jedan video. Video može biti rezultat rada pojedinca ili grupe ljudi. Radovi mogu biti podneseni na DVDu, CDu, USBu, ili putem linka na gornju e-mail adresu.

Pobjednici će biti objavljeni na završnoj konferenciji EUAII, planiranoj za 7.novembar 2012. U Sarajevu.

 

Za više informacija pozovite Delegaciju Europske unije u BiH/Ured Specijalnog predstavnika EU, Zora Stanić, na ++387 (0)61 103 076

Bilješka za urednike:

EU Awareness II je dvogodišnji projekat kojeg financira EU,sa ciljem podizanja svjesnosti i informiranja građana u BiH o procesima vezanim za integraciju u Europsku uniju.

____________

 

“Moja EU perspektiva” konkurs za video – PRAVILA

1.      Konkurs je pokrenula Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini/Specijalni predstavnik EU. Konkurs je organiziran uz podršku projekta EU Awareness II (EUAII), u okviru obilježavanja sedmice proširenja u Bosni i Hercegovini, s ciljem podsticanja javne debate među građanima BiH o integraciji u EU.

2.      Konkurs će za prijave biti otvoren od 8-22 oktobra 2012. Pobjednici će biti proglašeni i nagrade uručene na završnoj EUAII konferenciji zakazanoj za 7 novembar 2012, u Sarajevu.

3.      Biće dodijeljene prva i druga nagrada, prema izboru žirija, te nagrada prema najvećem broju lajkova na fejsbuku.;

4.      Nagrade su sljedeće:

Prva nagrada – 200 €

Druga nagrada – 150 €

Pobjednik fejsbuka – 100€

5.      Svaki kandidat može prijaviti samo jedan rad. Radovi mogu biti poslani na DVDu, CDu, USBu ili poslani linkom na e-mail adresu za prijave;

6.      Videa bi trebala biti dužine do 5 minuta;

7.      Kandidati moraju biti autori rada;

8.      Video može biti rezultat rada pojedinca ili grupe ljudi. Zajednička prijava više autora jednog videa će biti prihvaćena. (video koji je rezultat timskog rada).

9.      Svi kandidati moraju imati BiH državljanstvo.

10.    Ne postoji starosna granica za kandidate.

11.    Videa kreirana pod EU reportažom koje je financirao ured Specijalnog prestavnika EU (EUSR) ili bilo koji drugi EU projekat nisu prihvatljivi za ovaj konkurs. Takođe, videa neprikladnog sadržaja neće biti uzeta u obzir, te će biti diskvalificirana.

12.    Sve video teme moraju biti u vezi sa integracijom BiH u EU i porukama iz BiH zemljama članicama EU. Članovi žirija će ocjenjivati primjere predstavljanja EU  tema na jednostavan i način razumljiv opštoj javnosti; poruke koje sadrži video mogu biti o BiH putu u EU, očekivanjima EU budućnosti BiH, šta očekuju od EU članstva, pitanja za EU, kao i koje su to prednosti BiH kojima može doprinijeti Europskoj uniji kada postane članica.

2012 je godina aktivnog starenja i solidarnosti među generacijama, te su videa inspirisana ovom temom takođe prihvatljiva.

13.    Izbor najboljeg videa će izvršiti stručnjaci za audio-vizuelnu produkciju, uz prestavnike Delegacije Europske unije u BiH/Specijalnog predstavnika EU. Radi osiguranja objektivne i jedinstvene evaluacije svih radova, članovi žirija će primijeniti jednake evaluacione standarde.

14.    Kandidati koji žele učestvovati radove trebaju prijaviti lično, poštom ili mailom do 22 oktobra 2012 na sljedeću adresu: EU Awareness II projekat, Augusta Brauna 14, 71 000 Sarajevo,BiH, tel/fax ++387 (0) 33 205 408, e-mail nermin@euawareness.ba.

15.    Svi podobni radovi će biti objavljeni i dostupni za glasanje na www.fotografija.ba

Europa.ba