Članak Dr. Johanne Mikl-Leitner, Ministrice unutarnjih poslova Republike Austrije: “Povjerenje i sigurnost kroz saradnju na putu Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji”

Globalizacija kriminala je problem s kojim se suočavaju sve agencije za provedbu zakona, i Bosna i Hercegovina nije izuzetak u ovom slučaju. Međudržavne kriminogene organizacije i međunarodni bjegunci od zakona zaista koriste prednosti globalne ekonomije da bi putovali, komunicirali i skrivali se od policije. Fenomen globalizacije nas podsjeća da bismo trebali udružiti snage u hvatanju i lišavanju slobode kriminalaca, kroz zajedničku saradnju. Bosna i Hercegovina je ključan element međunarodne sigurnosti imajući u vidu stratešku važnost samog regiona u prekograničnoj saradnji u provedbi zakona i sprečavanju kriminala.  

Veliki izazovi za Bosnu i Hercegovinu u oblasti provedbe zakona uključuju stalnu djelotvornu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, jačanje saradnje i koordinacije između svih policijskih agencija i tužilaštava u zemlji i inostranstvu, kao i usklađivanje legislative u oblasti provedbe zakona sa EU Acquis.     

Da bi zadržala prednost nad kriminalacima današnjeg doba, zajednica za provedbu zakona treba adekvatne resurse, dovoljnu količinu znanja i dobro razvijena partnerstva sa relevantnim interesnim skupinama. Osim toga, sigurnosno okruženje koji se rapidno mijenja zahtijeva proaktivan, inovativan i globalan pristup u oblasti provedbe zakona. Trajna obuka i izgradnja kapaciteta, brza identifikacija potencijalnih kriminalaca pomoću direktnog pristupa krim-obavještajnim bazama podataka, kao i pravovremena policijska koordinacija na regionalnom, državnom i globalnom nivou, osigurat će da prava informacija bude na pravom mjestu u pravo vrijeme i da policija ostane korak ispred kriminalaca.   

Upravo zato će se 9. oktobra u Sarajevu zvanično obilježiti početak projekta Evropske unije „Podrška Evropske unije u oblasti provedbe zakona”. Ovaj projekt vrijedan 6.9 miliona Eura će implementirati Konzorcij pod vodstvom Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije u partnerstvu sa mađarskim Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Slovenije, Policijskom akademijom njemačke savezne pokrajine Brandenburg i Međunarodnim centrom za razvoj politika migracija (ICMPD), te organizacijom Transparency International BiH kao pridruženim partnerom. 

U cjelini, projekt će doprinijeti da se agencije za provedbu zakona BiH dovedu što bliže nivou koji je potreban za pridruživanje Evropskoj uniji, te pomoći BiH u ispunjavanju obaveza preuzetih iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pošto se projektne komponente direktno i indirektno bave nekolicinom odredaba pod Odjeljkom VII (Pravda, sloboda i sigurnost) ovog Sporazuma. Projekat se nastavlja na mnogobrojne tekuće i prošle aktivnosti u sektoru provedbe zakona, posebno Evropske unije.

Planirane aktivnosti imaju za cilj postizanje, u uskoj saradnji sa relevantnim BiH partnerskim institucijama, unapređenje zakonodavstva, kapaciteta i sposobnosti policijskih tijela, institucija i agencija. Lokalni i međunarodni stručnjaci će garantovati da projekat neće primjenjivati pojedinačne mjere, nego će pristupati problemima na holističan, odnosno cjelovit, sistematski način koji je orijentiran ka potrebama. 

Projektni tim će dijeliti i učiti, slušati i savjetovati, uvezivati i sarađivati, vjerovati i biti od povjerenja dajući prostora fleksibilnosti, transparentnosti, dijalogu sa civilnim društvom, i kontinuitetu djelovanja. Neće se izmišljati topla voda nego graditi na postojećim strukturama i mehanizmima, službenim i neslužbenim, fokusirajući se na rješenja koja će ostati nakon što projekat završi, kombinujući evropske standarde sa BiH praksom.

Uvjereni smo da će zajednički rad na ovom projektu ostaviti manje prostora za djelovanje kriminalaca u Bosni i Hercegovini.

Europa.ba