Štefan File: Intervju za Nezavisne novine

Bosna i Hercegovina mora evropsku agendu staviti u samo središte svojih političkih procesa, rekao je Štefan File, evropski komesar za proširenje u svom intervjuu za “Nezavisne novine”, novinama sa sjedištem u Banja Luci.

NN: Čitao sam jedan Vaš intervju u kom ste govorili da EU ima novi pristup proširenju i da taj pristup počinje sa Crnom Gorom. O čemu se radi i kako će se to odraziti na BiH?

FILE: Biću sasvim jasan – kriteriji za članstvo su isti za sve. Pretpristupni pregovori su transparentni, a njihova metodologija dobro utvrđena. Tu nema promjena. Jedina promjena koju smo nedavno uveli je novi pristup u pravosuđu, temeljnim pravima i u oblasti pravde, sloboda i bezbjednosti. To smo uveli kao rezultat lekcije koju smo naučili iz prethodnih proširenja. Ova dva područja su na neki način posebna, zbog čega je potreban i dokaz (track record) o ispunjavanju obaveza, i to je od suštinske važnosti za zatvaranje pregovora. Kako bismo Crnoj Gori i drugim zemljama kandidatima dali dovoljno vremena da dokažu da u ova dva područja ostvaruju napredak, ona će biti među prvima koja ćemo otvoriti, na osnovu akcionih planova koje ćemo napraviti. Novi pristup podrazumijeva i uvođenje privremenih mjerila (interim benchmarks), koja ćemo dodati mjerilima za zatvaranje pregovora, koja već postoje. Komisija će osim toga imati mogućnost da predloži korektivne mjere, kao, na primjer, da privremeno zaustavi pregovore u drugim područjima ako bi napredak u ovim područjima bio usporen. Taj novi pristup će se odnositi i na BiH.

NN: Vidite koliko se mučimo da implementiramo odluku “Sejdić i Finci”, koja ni izbliza nije tako složena kao neki drugi uslovi koji nas tek očekuju. Kako ćemo sve to ispuniti kada i sa ovim imamo problema?

FILE: BiH sigurno može ispuniti zahtjeve Savjeta Evrope i EU u slučaju “Sejdić i Finci”. To je pitanje političke volje za zajedničkom vizijom i smjerom kojim vaša zemlja treba da ide. Ali da bi došlo do zajedničke vizije, političke sporazume treba pretvoriti u konkretnu akciju. A glavni politički predstavnici BiH su se u junu saglasili sa “mapom puta” za EU i sa jasnim koracima koje treba ispuniti kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu (SSP) i kako bi bili stečeni uslovi za kredibilnu aplikaciju. Žalosno je što nisu uspjeli da postignu dogovor, jer će na kraju krajeva građani BiH trpjeti posljedice zbog kašnjenja u evropskim integracijama i propuštenih prilika približavanja ostalim Evropljanima. Želim biti potpuno jasan: Prijedlog amandmana na odluku Evropskog suda o ljudskim pravima u slučaju “Sejdić i Finci”, koji će biti zasnovan na političkom konsenzusu i upućen Parlamentarnoj skupštini BiH, i dalje ostaje vaša obaveza. Očekujemo konkretnu implementaciju. Od političkih lidera očekujemo da ispune obaveze koje su preuzeli.

NN: Mi sa implementacijom već kasnimo. Ima li vremena da ispunimo sve obaveze u vremenskom okviru koji je dogovoren u Briselu?

FILE: Prvi rokovi jesu propušteni. Da li će naredni rokovi “mape puta” biti ispunjeni u potpunosti, zavisi od poteza iz BiH. EU će biti sa vama da vam pomogne, pa i da pruži finansijsku pomoć ako bude bilo potrebe. Ali ako je Vaše pitanje da li će u ovom trenutku biti nekih novih inicijativa sa naše strane, onda je odgovor – ne. Ne planiramo nove inicijative, ali spremni smo da izanaliziramo i iskoristimo sve mogućnosti koje nam pruža dijalog na visokom nivou koji vodimo. “Mapa puta” koju su politički lideri i institucije vaše zemlje dogovorili sa nama je jasna. Koraci koji iz nje proizlaze zasnovani su na onom što su vaši lideri ocijenili ostvarivim. Mi smo uz građane BiH i podržavamo vaše aspiracije ka članstvu u EU. Ali vaši lideri moraju obaviti svoj dio posla. Ne postoji realna alternativa članstvu u EU.

NN: Koji je najraniji realni datum da pošaljemo kredibilnu aplikaciju?

FILE: Precizan odgovor na ovo pitanje definisan je u zaključcima Evropskog savjeta: “Ključni elementi za kredibilnu aplikaciju za članstvo koju bi mogla razmotriti EU su potpuna implementacija odluke ‘Sejdić i Finci’ i zadovoljavajući dokazi o implementaciji obaveza koje proističu iz SSP-a i Privremenog sporazuma.” Jednako precizan i kraći odgovor bi bio: Onda kada sprovedete “mapu puta”.

NN: Mislite li da BiH zaista i čini dovoljno na putu ka članstvu? Da li postoji stvarna, istinska želja da to uradimo?

FILE: Ma, nije tu pitanje da li se čini dovoljno. Evropsku agendu BiH mora staviti u samo središte svojih političkih procesa. BiH mora prevazići uskostranačke interese političkih partija. Politički lideri u vašoj zemlji ne čine dovoljno na evropskoj agendi, i teško bi bilo to negirati. Jedini put ka članstvu u EU je put dijaloga i kompromisa. Građani BiH zaslužuju bolje! Posebno iz razloga što ankete stalno pokazuju da ogromna većina građana BiH podržava članstvo u EU.

NN: Spominjete podršku građana članstvu, ali u zadnje vrijeme pojavljuju se i neke izjave javnih ličnosti u kojima se propituje evropska budućnost BiH, spominje ekonomska kriza u EU i da ni tamo nije više stanje kao prije nekoliko godina. Šta možete Vi poručiti građanima BiH?

FILE: EU i dalje ostaje posvećena evropskoj budućnosti BiH i zapadnog Balkana u cjelini. U protekloj godini vidjeli smo više zemalja zapadnog Balkana koje napreduju ka članstvu. BiH može ići istim putem, ali njen put mora biti zasnovan na političkom dijalogu i kompromisu. Sa druge strane, vidite da se red zemalja koje žele članstvo u EU ne smanjuje. Po mom mišljenju, to je najvažniji dokaz da se u EU i dalje vjeruje. S naše strane, mi činimo sve da se izborimo sa našim finansijskim i ekonomskim problemima. Kao rezultat toga, EU će izaći jača, kao što je to uvijek bilo i u prošlim krizama. Tako da sadašnji problemi Unije ne treba da vas obeshrabre u vašim dugoročnim strateškim prioritetima.

NN: Da li su tačni medijski napisi u BiH da će Evropska komisija analizirati privatizaciju u BiH i slučajeve korupcije u prošlosti?

FILE: Komisija pažljivo prati vladavinu prava, a posebno borbu protiv korupcije. Ova pitanja su u samom središtu političkih kriterija koje zemlje moraju ispuniti da bi se pridružile EU.

NN: Zašto Vam je to toliko važno?

FILE: Građani BiH plaćaju visoku cijenu korupcije, i to predstavlja veliki teret. Politička cijena koju plaćate ispostavlja se u nedostatku povjerenja u politiku. Socijalna cijena je u povećanju nejednakosti, socijalnoj isključenosti i smanjenom socijalnom kapitalu. A ekonomska cijena je u smanjenim prihodima i smanjenom ekonomskom rastu.

Izvještaj o napretku

NN: Uskoro izlazi redovni godišnji izvještaj o napretku BiH. Možete li nam pružiti barem mali uvid u to šta će tamo pisati?

FILE: Sadržaji izvještajâ teško da mogu biti tajna. Sasvim je jasno da li je posao urađen tokom proteklih godinu dana ili nije. Kao i svake godine, izvještaj će izanalizirati ona područja ključna za dalji napredak ka EU.

U svakom od područja ćemo izvršiti analizu da li je bilo napretka i u kojoj mjeri.

NN: Neki mediji su takođe navodili da EU ima posebne zahtjeve kako da se Srbija ponaša prema BiH. Da li je to tačno?

FILE: Nema promjene politike EU prema Srbiji. Srbija treba da nastavi sprovođenje uslova iz SSP-a, koji sadrži i poštivanje Dejtonskog sporazuma i integriteta BiH, kao i potrebu da ima dobre međususjedske odnose.

(Dejan Šajinović)

Europa.ba