Povjerenje i sigurnost kroz saradnju – snažnija provedba zakona u BiH

Na konferenciji „EU podrška provedbi zakona“,mbasador Peter Sørensen, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU službeno su obilježili početak provedbe projekta koji će podržati agencije za provedbu zakona kako bi bile spremne za izazove vezane za pristupanje Evropskoj uniji. Stalna obuka, izgradnja kapaciteta, pristup podacima i koordinacija policije u cilju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije su pitanja koja će se zajednički rješavati u okviru projekta.

Konferencija je organizovana u okviru projekta i u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH i Delegacijom EU u BiH. Evropska unija finansira ovaj projekat u iznosu od 7 miliona eura kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2010).

“Efikasna, transparentna i odgovorna primjena vladavine prava predstavlja stub vrijednosti Evropske unije. Ona daje osjećaj sigurnosti građanima, omogućava povjerenje građana u institucije; ona omogućava stvaranje poslovne klime. Bosna i Hercegovina ovo treba”, rekao je Ambasador Sørensen.

Konferencija je otvorena uvodnim obraćanjima ambasadora Peter Sørensena, šefa Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnika EU, zatim Sadika Ahmetovića, ministra sigurnosti BiH, Stanislava Čađe, ministra unutrašnjih poslova RS i Predraga Kurteša, ministra unutrašnjih poslova F BiH. Nakon toga su uslijedila obraćanja partnera u implementaciji, uključujući ministricu unutrašnjih poslova Republike Austrije, Johanne Mikl-Leitner i ministra unutrašnjih poslova Republike Slovenije, Vinka Gorenaka, kao i prezentacija projekta.

Projekat „EU podrška provedbi zakona“ je počeo 2. maja 2012. i nastaviće se do 30. aprila 2014. Partneri Konzorcija na projektu su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu saradnika). Partneri korisnici projekta su bh. agencije za provedbu zakona na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko distrikta.

Europa.ba