Članak Štefana Fülea: “Vrijeme za rezultate”

U godini koja je na izmaku zabilježen je veliki napredak nekoliko zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu prema EU. Hrvatska odlučno napreduje ka pristupanju EU 1. jula 2013. godine, otpočeli su pregovori o pristupanju Crne Gore, a Srbija je dobila status kandidata. Sa geografskog stanovišta, Bosna i Hercegovina je zbog ovakvog razvoja događaja sve bliže EU. Pitanje koje, po meni, zahtijeva odgovor je, da li će Bosna i Hercegovina koračati tragom svojih susjeda i svoju geografsku blizinu EU transformisati u materijalnu blizinu EU koja bi donosila više konkretnih koristi za njene građane. Alternativa je zabrinjavajuća zbog toga što podrazumijeva sve izraženiju isključenost iz ključnih dešavanja u Evropi, te mogućnost nagomilavanja negativnog uticaja na svakodnevicu njenih građana i poslovnih subjekata.

Dozvolite da budem jasan: EU želi da Bosna i Hercegovina postane njena članica. Putovanje bez viza, povećani trgovinski tokovi, više od 2,8 milijardi evra finansijske pomoći EU od 1995. godine, te bilateralna pomoć država članica EU su samo neki od primjera našeg angažovanja. Da bi se politički približila EU i držala korak sa susjedima, upravo Bosna i Hercegovina mora preuzeti glavne korake, počevši tako da program EU proglasi državnim prioritetom i to čvrsto potvrdi djelima.              

U junu, najvažniji politički predstavnici Bosne i Hercegovine usaglasili su mapu puta ka EU, sa jasnim etapama koje je neophodno proći kako bi se omogućilo stupanje na stanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo za pristup EU. Njihov neuspjeh da postignu dogovor o modalitetima imenovanja članova predsjedništva Bosne i Hercegovine je za žaljenje, jer su zapravo građani Bosne i Hercegovine ti koji ispaštaju zbog odgađanja integracije sa EU i propuštenih mogućnosti interakcije sa ostalim Evropljanima.

Put ka članstvu u EU za svaku zemlju je put dijaloga i kompromisa. Mi smo tu uz građane Bosne i Hercegovine da vam pomognemo da pređete taj put. Ali, vaši politički lideri moraju završiti svoj dio posla. Ne postoji odgovarajuća alternativa budućem članstvu u EU. Države koje graniče sa Bosnom i Hercegovinom su to davno shvatile. Momenat da se u Bosni i Hercegovini pokrene program ulaska u EU je upravo sada. To je zadatak vaših političkih predstavnika i niko drugi to ne može uraditi umjesto njih. Evropska Komisija je i dalje spremna da pomogne Bosni i Hercegovini pri svakom njenom koraku na putu ka Evropskoj uniji. 

 

Štefan Füle, Komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva

Ovaj članak je objavljen povodom objavljivanja izvještaja Evropske Komisije o napretku Bosne i Hercegovine 10. oktobra 2012. godine. 

Europa.ba