Zajednička izjava Thorbjørn Jagland i Catherine Ashton povodom evropskog i svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne

Zajednička izjava Thorbjørn Jagland, generalnog sekretara Vijeća Evrope, i Catherine Ashton, visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, povodom evropskog i svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne, 10. oktobra 2012.

 

“Smrtna kazna je nehumana i nepotrebna. Iskustva pokazuju da smrta kazna ne sprečava izvršenja krivičnih djela. Nijedan pravni sistem nije nepogrešiv; svaka  pogrešna presuda može nepovratno ugasiti nevin život.

Ukidanje smrtne kazne u cijeloj Evropi i izvan njenih granica je zajednički cilj svih naših država članica[1]. U posljednjih petnaest godina, u našim državama članicama nije izvršena nijedna smrtna kazna.

Evropska unija i Vijeće Evrope apeluju na sve evropske države koje još uvijek nisu de jure ukinule smrtnu kaznu da to učine kroz ratifikaciju odgovarajućih protokola Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Vijeće Evrope i Evropska unija apeluju na Bjelorusiju, jedinu evropsku zemlju koja još uvijek izvršava smrtnu kaznu, da uvede moratorijum sa ciljem da se smrtna kazna potpuno ukine.

Pozdravljamo abolicionistički trend u svijetu i konstatujemo da se broj zemalja sa smrtnom kaznom smanjuje. S druge strane, brine nas naglo povećanje broja izvršenih smrtnih kazni u proteklih dvanaest mjeseci u zemljama koje imaju još uvijek imaju smrtnu kaznu i koje je izvršavaju.

Evropska unija i Vijeće Evrope apeluju na sve zemlje koje i dalje imaju smrtnu kaznu da odmah uvedu moratorijum na izvršenje kao prvi korak ka ukidanju. Uz to, pozivamo sve zemlje da podrže Rezoluciju o globanom moratorijumu na primjenu smrtne kazne, o kojoj će Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasati na svojoj 67. sjednici u decembru 2012.

Vijeće Evrope i Evropska unija potvrđuju svoju opredijeljenost za istrajno promovisanje ukidanja smrtne kazne u Evropi i svijetu“.

Ovoj izjavi pridružuju se i: Hrvatska, kao država u pristupanju* EU, države kandidati: Turska, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija*, Crna Gora*, Island+  i Srbija*, države u procesu stabilizacije i pridruživanja, države potencijalni kandidati: Albanija i Bosna i Hercegovina i države članice EFTA-e: Lihtenštajn i Norveška, članice Evropske ekonomske zone, kao i Ukrajina i Republika Moldavija.



[1] Vijeće Evrope ima 47 država članica, među kojima je i svih 27 država članica Evropske unije.

* Hrvatska, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Crna Gora i Srbija su još uvijek dio procesa stabilizacije i pridruživanja.  

+ Island je i dalje članica EFTA-e i Evropske ekonomske zone.

Europa.ba