Izjava šefova misija EU u Bosni i Hercegovini

Povodom desete godišnjice Svjetskog i evropskog dana borbe protiv smrtne kazne, ambasadori država članica Evropske unije prisutni u Bosni i Hercegovini pozvali su relevantne vlasti Bosne i Hercegovine, a naročito vlasti Republike Srpske, da preduzmu odgovarajuće aktivnosti u pogledu pokretanja nove rasprave o odredbama Ustava RS koje omogućavaju smrtnu kaznu. 

Evropska unija se protivi primjeni smrtne kazne u svim slučajevima i pod bilo kakvim okolnostima. Njeno univerzalno ukidanje je jedan od ključnih ciljeva politike o ljudskim pravima EU. Evropska unija redovno potvrđuje svoje protivljenje smrtnoj kazni i koristi različita diplomatska sredstva koja joj stoje na raspolaganju – uključujući izjave, demarše i dijaloge o ljudskim pravima sa svojim partnerima – kako bi podstakla globalno ukidanje smrtne kazne. Pokret za ukidanje je jedan od glavnih prioriteta nedavno usvojenog Strateškog okvira i Plana akcije za ljudska prava i demokratiju, kao i Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).  

Iako Bosna i Hercegovina, a posebno Republika Srpska, nisu primijenile smrtnu kaznu od njenog ukidanja 1997. godine i iako krivični zakonik Republike Srpske ne predviđa njenu primjenu, ambasadori EU u Bosni i Hercegovini naglašavaju da vlasti Republike Srpske treba ponovo da pokrenu procedure izmjene Ustava Republike Srpske po pitanju smrtne kazne. Ambasadori EU podsjećaju na lično zalaganje predsjednika Republike Srpske da se ovo pitanje ispravi i pozivaju i druge zainteresovane strane da preduzmu aktivne i konstruktivne korake kako bi se taj cilj ostvario. 

Europa.ba