Nobelova nagrada dodjeljena Evropskoj uniji

Norveški Nobelov komitet dodijelio je Nobelovu nagradu Evropskoj uniji. Komentirajući, Visoka predstavnica/Potpredsjednica Catherine Ashton je kazala:

“Oduševljena sam vijestima da je Evropska unija dobila Nobelovu nagradu za mir za 2012. godinu, u znak priznanja za svoj ​​rad na pomirenju, demokratiji, promociji ljudskih prava i proširenju područja mira i stabilnosti diljem kontinenta. U zemljama EU, povijesni neprijatelji su postali bliski partneri i prijatelji. Ponosna sam što sam dio nastavka ovog poduhvata.

Stvaranje Evropske službe za vanjske poslove nam je omogućilo da razvijemo sveobuhvatni pristup na boljoj promociji evropskih temeljnih vrijednosti u cijelom svijetu. Nastaviću da neumorno radim na napredovanju ovog procesa.

Predsjednik Nobelovog odbora Thorbjoern Jagland Predsjednik je rekao kako komisija želi ustredoči pažnju na rad ovog tijela od šest desetljeća koji promiče “mir i pomirenje, demokratiju i ljudska prava”.

Pročitajte više o dodjeli nagrade Evropskoj uniji ovdje: http://www.eeas.europa.eu/top_stories/2012/121012_eu_nobel_peace_prize_en.htm

Europa.ba