EU pozdravlja početak probnog popisa stanovništva u BiH

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova (Probni popis) koji je počeo danas, održati će se do 29. oktobra 2012. u ukupno 60 popisnih područja (u 35 općina [*]) u Bosni i Hercegovini. Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, dr. Renzo Daviddi, je izjavio:

“Probni popis stanovništva je veoma bitna proba samog Popisa, trenutno planiranog da se održi u aprilu 2013.godine. Probni popis će omogućiti vlastima da testiraju metodologiju popisa kao i samu provedbu, te ukoliko bude potrebno urade eventualne prilagodbe, ispravke i promjene s ciljem da se osigura da stvarni Popis bude uspješan. Pozivam sve građane koji žive unutar popisnih područja da uzmu aktivno učešće u Probnom popisu”.

Probni popis će posmatrati Međunarodna posmatračka operacija koja će nakon toga dati ocjenu i povratne informacije kako bi se osigurala pravilna primjena stvarnog Popisa u 2013.
Popis je od ključne važnosti jer će to biti prvi sveobuhvatan pregled ekonomskih i društvenih podataka u Bosni i Hercegovini od 1991. godine, čime će se omogućiti vlastima da razviju javne politike, kao što su u oblasti zdravstva i obrazovanja, na temelju tačnih podataka. To je, dakle, ključni element za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine kao i za njen napredak na putu ka evropskim integracijama.
EU daje podršku Popisu stanovništva sa 4,5 miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), kroz tehničku pomoć, podršku posmatračkoj operaciji i obezbjeđenju nepohodne IT opreme za obradu podataka.

Međunarodna posmatračka operacija kroz svoje prisustvo i EU sa podrškom koju pruža će doprinijeti da se Popis pripremi u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, uključujući prikupljanje i obradu podataka.
——————————————————————————–

[*] Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Brčko, Cazin, Doboj, Foča, Gacko, Goražde, Ilijaš, Istočno Novo Sarajevo, Kakanj, Kozarska Dubica, Livno, Lukavac, Mostar, Neum, Orašje, Pale, Prijedor, Prnjavor, Sarajevo (Centar, Ilidža, Novi grad, Novo Sarajevo i Stari grad), Šipovo, Široki Brijeg, Teslić, Travnik, Trebinje, Tuzla, Ugljevik, Zenica i Zvornik.

Europa.ba