Evropska unija podržava Bosnu i Hercegovinu u prevenciji i borbi protiv korupcije

Ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije u BiH/specijalni predstavnik EU otvorio je uvodnim obraćanjima zvaničnu prezentaciju projekta koji finansira EU “Jačanje kapaciteta institucija BiH u sprječavanju i borbi protiv korupcije”, danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH se također obratio u uvodnom dijelu. Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, ministri pravde Federacije BiH i RS, predstavnik Vlade Brčko Distrikta i voditelj projektnog tima su govorili u nastavku prezentacije.

EU finansira projekat “Jačanje kapaciteta institucija BiH u sprječavanju i borbi protiv korupcije” iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2009) u iznosu od 500,000 Eura. Projekat predstavlja jednu od niza aktivnosti Evropske unije usmjerene na jačanje upravljanja u BiH i nastavak je podrške EU u izradi Strategije za borbu protiv korupcije te uspostavljanju Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Glavni korisnici projekta su Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, te tijela na nivou entiteta i Brčko distrikta koja su određena Zakonom o Agenciji. Pored toga, projektne aktivnosti koristit će i stručnjacima iz sektora zdravstva, obrazovanja, porezne uprave, javnih nabavki, agencija odgovornih za provođenje zakona, te privatnog sektora, na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Govor ambasadora Petera Sorensena, šefa Delegacije Evropske unije u BiH/specijalnog predstavnika EU

Europa.ba