8 projekata podrške romskim zajednicama – 8 pozitivnih priča

8 malih grantova dodijeljno je za 8 romskih nevladinih organizacija u sklopu projekta koji finansira EU “Podrška implementaciji nacionalnih akcionih planova za uključivanje Roma”, a uspješno provodi CARE International.

Romske organizacije iz Sarajeva, Tuzle, Bijeljine, Zavidovića, Prnjavora i Visokog su dobile bespovratnu pomoć u iznosu do 2,500 eura za realizaciju projekata kojim su rješavani svakodnevni životni problemi Roma u svojim zajednicama, kao što su priključenje na vodovodnu mrežu, obnova oštećenih kuća, postavljanje ulične rasvjete, borba protiv prosjačenja djece na ulicama i siromaštva te obnova i izgradnja puteva u romskim naseljima.

Pozitivne priče ovih projekata su predstavljene na konferenciji za medije koju je organizovao CARE International, 11. oktobra 2012. u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Natalia Dianiskova, šefica Sektora operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH istakla je ovom prilikom “Dalja podrška Evropske unije za najugroženije kategorije bh. građana je predviđena kroz IPA fondove, ali će zahtijevati i interes i angažman vladinih institucija i saradnju i koordinaciju na svim nivoima, kao i konkretne rezultate. Očekujemo razvoj  dalje saradnje na svim nivoima  vlasti sa romskim zajednicama, ne samo u području rekonstrukcije stambenih jedinica, već i na polju obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva i bilo koje druge oblasti gdje bi podrška EU obezbjedila što konkrentnije rezultate.”

Evropska unija je finansirala ovaj projekat iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2008) u iznosu od 499,500 eura. CARE International učestvuje u finansiranju sa iznosom od 55,000 eura i provodi projekat u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Romskom partnerskom organizacijom EURO-ROM iz Tuzle. Lokalne vlasti na opštinskom nivou su također pružile značajnu materijalnu podršku ovim naporima. Pet bh. općina su u sklopu ovih aktivnosti donirale dodatnih 35,500 KM na početna sredstva CARE International-a u iznosu od oko 40,000 KM.

Slijedi pregled romskih organizacija koje su bile korisnice bespovratnih sredstava kao i projekata koje su realizovale tim sredstvima:

1. U okviru projekta “Bolji život za Romske zajednice” koji je provelo Udruženje Roma „Povratnik” iz Tuzle, po prvi put u nekoliko generacija Romi u ovom selu imaju asfaltiranu cestu.

2. Kroz projekat “Zaštimo djecu sa ulice” koji je provelo Udruženje “Otaharin” iz Bijeljine
uspostavljena je direktna komunikacija sa roditeljima o prosjačenju djece na ulicama, a 4 porodice sa preko 30 članova su dobile priključak na vodovodnu mrežu.

3. Zahvaljujući projektu “Ne želimo da se razlikujemo od drugih“ koji je provelo Udruženje “Romska djevojka – romani ćej”, u romskom naselju je obnovljen put.

4. U okviru projekta “Izlaz iz mraka- izlaz iz tame“ koji je provelo Udruženje “Sretni Romi” iz Tuzle postavljena je ulična rasvjeta u romskom naselju čime je između ostalog sada omogućeno da djeca konačno mogu ići u školu i vraćati se kući slobodno i bez straha.

5. Zahvaljujući projektu “Poboljšanje uvjeta života u romskom naselju” koji je provelo Udruženje “Život Roma” iz Sarajeva, popravljen je krov, obnovljena kuća, izgrađeno je novo kupatilo i time su životni uslovi poboljšani za šest porodica sa više od 20 članova

6. Kroz projekat “Staro kao novo” koji je provelo Udruženje  “Romas” iz Sarajeva obnovljeni su stambeni objekti u romskom naselju u Kantonu Sarajevo što će poboljšati uslove života za  više od 20 romskih porodica. Dodana vrijednost projekta je uspostavljena saradnja šest sarajevskih romskih organizacija koja će inicirati uspostavu mreže Roma i kulturnog centra u budućnosti.

7. Kroz projekat “Ulična rasvjeta” koji je provelo Udruženje Roma “Amaro Kham – naše sunce“ iz Visokog postavljena je rasvjeta u romskom naselju Ljetovik u kojem su nastanjene 94 porodice.

8. Projekat “Čišćenje i uređenje romskih naselja u općini Zavidovići” koji je provelo Udruženje  “Romi bez granica” je pokazao da se Romi mogu brinuti o svojoj zajednici. Očistili su svoju zajednicu i uredili naselja Rupina Dol, Drago i druge u općini Zavidovići, te radili na podizanju svijesti Roma o kulturi življenja kroz održane ekološke radionice.

Europa.ba