Promovirano 25 magistara 11 generacije studija ERMA

U Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu, 27. oktobra 2012. održana je ceremonija na kojoj je promovirano 25 magistara 11. generacije “Evropskog regionalnog master programa iz demokratije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA)”. Ovom prilikom je također inaugurirana nova generacija studenata ovog programa.

Do sada je preko 300 studenata/tica uglavnom iz regije jugoistočne Evrope, Evropske unije i šire završilo ovaj studij koji je osnovan zajedničkim nastojanjima nekoliko univerziteta jugoistočne Evrope. Od 2000. godine program kofinansira Evropska unija (80% od ukupnog iznosa) iz sredstava Evropskog instrumenta za razvoj demokratije i ljudskih prava (EIDHR), te Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije (20% od ukupnog iznosa). Ukupna vrijednost dodijeljenih sredstava iznosi preko 6 milliona Eura.

Na ceremoniji je prisustvovao veliki broj domaćih i stranih diplomata, univerzitetskih profesora, bivših i budućih studenta ERMA programa, te njihovi prijatelji, članovi porodica i mnogi drugi.

Šef Sekcije operacija pri Delegaciji EU u BiH Holger Schroder ovom prilikom je istaknuo “Evropska unija pruža podršku ovom master programu već 11 godina. Iza takvog opredjeljenja , stoji naše uvjerenje da program za ljudska prava i demokratiju može pomoći zemljama u regionu u međusobnom razumijevanju, toleranciji te promociji mira. Vjerujemo da su ulaganja u budućnost veoma značajna za političku budućnost zemalja u regiji”.

Prof. Asim Mujkić, predstavnik Vijeća studija ERMA, istaknuo je da će od ove godine studenti dobiti dvojnu diplomu: jednu od strane Univerziteta u Sarajevu i jednu od strane Univerziteta u Bolonji.

Europa.ba